Бъдещите агрономи от Тракийски университет влязоха в Градините на „Дерони“

Първокурсниците по агрономство от Тракийски университет гостуваха в Градините на „Дерони“ заедно с преподаватели от катедра Растениевъдство към Аграрния факултет.

Те имаха възможност да се запознаят с целия процес по отглеждане на зеленчуци, които са етикет за модерно земеделие.

Домакини на посещението бяха директорите Калин Илиев и Стоян Стоянов, които изнесоха лекция от практиката на бъдещите агрономи. Тъй като компания „Дерони“ произвежда крайните си продукти само от зеленчуци собствено производство, студентите се запознаха с отглеждането от разсад, през специализирано поливане, поддържане с биоземеделски и органични методи, селскостопанска техника и други.

Бъдещите агрономи имаха шанс да видят противоградната система в действие – генератор за шокови вълни, който работи на принципа на ударната вълна. Директорът на Градините на „Дерони“ Калин Илиев обясни, че през 7 секунди се пуска газ ацетилен, а искра го взривява и образува ударна вълна, редуцираща градоносния облак до киша и вода.

Градините на „Дерони“ са на площ от 3150 декара. В тях се отглеждат пипер, патладжан, чери домати, домати за сушене, домати за консервно производство и корнишони, като се редуват с различни други култури за сеитбообръщение. Съвсем скоро достъп за практическо обучение до тях ще имат студентите на Тракийски университет, след официализиране на споразумение за сътрудничество между висшето учебно заведение и компания „Дерони“.


image0 (9K)