Бъдещето на жените ще обсъждат на международна конференция в Стара Загора

Международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“ ще се проведе на 23 март 2019 г. от 9.30 часа в зала „Петко Славейков“ в Община Стара Загора.

Форумът се организира от СНЦ ОП „Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта Интернешънъл“ в партньорство с Община Стара Загора.

„Конференцията е част от тържествената програма за честванията по повод 100 години от създаването на Зонта интернешънъл. Благодарим на Община Стара Загора, която подкрепя инициативите ни от много години“, каза Донка Петкова, директор на Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта интернешънъл. По думите й Зонта интернешънъл е водеща световна организация от професионалисти, които се борят за правата на жените, за възможността им да постигнат своя пълен потенциал, както и да имат достъп до всички ресурси и са представени наравно с мъжете във високи властови позиции.

Участниците в конференцията в Стара Загора ще обсъдят темите за икономическата независимост и професионална реализацията на жените на Балканите и у нас. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще говори за жените лидери във века на дефицит на лидери, а зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова за качественото образование за всяка жена приоритет или не според традиционните норми и семейни ценности.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще запознае присъстващите с предизвикателства и добри практики в борбата с домашното насилие, а евродепутатът Ева Майдел чрез видео обръщение ще сподели политиките и стратегиите на Европейския съюз за развитие на женското предприемачество в региона на Балканите.

Комисар Явор Колев от ГДБОП ще говори за кибер престъпленията срещу жени и момичета-новите форми на насилие, а депутатът Маноил Манев за жените жертви на трафик на хора.

Ще се дискутират и темите свързани с ранните бракове в ромската общност, предпоставки и правна регламентация за издигане социалния статус на жените.

„След конференцията ще излезем с финален документ, който ще изпратим до Народното събрание. В него ще има препоръки за законодателни промени за превенция на домашното насилие, както и за изграждане на кризисни центрове във всяка точка у нас“, коментира Яна Генчева, председател на Дистрикт 30 комитета за честване на 100 години Зонта интернешънъл.


image0 (9K)