Бъг в iPhone позволява да бъдем подслушвани и наблюдавани

Потребителите с устройства на компанията Apple бяха неприятно изненадани снощи, след като стана ясно, че бъг позволява да бъдете подслушвани и наблюдавани през телефоните на компанията, пише Си Ен Ен.

Всички потребители с iPhone имат вградена програмата на компанията FaceTime за видео разговори. Бъг в нея позволява на всеки, който има вашия мобилен телефон да ви подслушва и, в редки случаи, да ви наблюдава преди да сте отговорили на обаждането. Това се случва ако по време на разговор бъде добавен трети човек за групов разговор.

Бъгът бил открит от 14-годишно момче, което използвало програмата за да разговаря с приятелите си докато играят компютърни игри в мрежа. Родителите на Грант Томпсън побързали да съобщят за грешката на компанията, но без успех. От първоначалният им контакт с Apple изминали девет дни преди технологичният гигант да се погрижи за проблема.

От компанията все още не са пуснали ъпдейт на софтуера си, но побързаха да деактивират груповите видеоразговори за всички потребители. Няма и официален коментар относно уязвимостта в програмата.

В същото време изпълнителният директор на Apple Тим Кук преди дни публикува пост в “Туитър” по повод международния ден за защита на личните данни.

“Трябва да продължим да се борим за света, в който искаме да живеем. На този ден нека настояваме още по-силно за действия и реформи в защитата на личните данни. Опасностите са истински, а последствията – много важни”, пише той.

Срещу Apple вече има заведено дело заради този проблем. Адвокат от Тексас твърди, че бъгът позволил трета страна да подслушва негов конфиденциален разговор с клиент.

Това е голям удар за компанията, която винаги се е гордеела със сериозната защита на личните си данни. Многократно Apple са отказвали да предоставят разговори и съобщения на техни потребители дори по време на съдебни дела.


image0 (9K)