Бурята иде. Вече гърми и трещи близо до София!

Най-значителни превалявания се очертават в източните райони, за които е в сила оранжев код за валежи с количества около 40-50 литра на квадратен метър

Черни буреносни облаци са захлупили планината в района на Своге и Годеч, на около 30-40 км от столицата. Вали силен дъжд, придружен от гръмотевици и светкавици, съобщиха очевидци. За изключително опасно време в петък предупреждават синоптиците от НИМХ.

В часовете след 14.30 днес се очакват интензивни валежи, като за почти цялата страна са издадени предупреждения за опасно време. В Западна България те ще продължат през нощта, а утре ще обхванат цялата страна.

Най-значителни превалявания се очертават в източните райони, за които е в сила оранжев код за валежи с количества около 40-50 литра на квадратен метър за денонощието.

В Централна и Западна България опасността е в “жълто” – валежите там ще са около 20-30 литра на квадратен метър. През следващото денонощие през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд. През предстоящата нощ по-значителни ще са количествата в планинските райони и по високите полета на Западна България, а през деня – в централните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки.

След обяд от северозапад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва.

В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва.

В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, в източните райони: 10°-15° . Максималните температури също ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони.

През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за октомври, но ще започне да се повишава.

blitz


image0 (9K)