Бум на хепатит А в Стара Загора

Има сериозно повишение на случаите на заболели от хепатит в цялата страна. Министерството на здравеопазването обяви епидемични взривове в областите Стара Загора и Хасково.

В инфекциозното отделение в Хасково са настанени повечето болни с хепатит А, повечето от тях – деца. Само за последните няколко дни броят на болните в областите Стара Загора и Хасково вече е над 30. Обявени са няколко епидемични взрива. Лекарите съветват при оплаквания да търсим помощ, вместо да се лекуваме сами, а предпазването е чрез добра хигиена.

Повече от половината от болните от хепатит А в хасковска област са от село Конуш. Случаите тук през последните няколко дни са 5. Хората са притеснени, че заразата може да се разпространи.

За да спрат заразата, епидемиолозите проучват контактите на болните. Голяма част от тях са ученици. „Предписани са противоепидемиологични мерки. Там, където има организирани колективи, е извършена крайна дезинфекция от оторизирана фирма, която представя протоколи“, каза директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

В хасковската болница в момента са настанени шестима пациенти с хепатит А. „Да успокоя хората, че обичайно това е една относително лека инфекция и да ги притесня – няма хубава болест“, каза още старши ординатор Инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково д-р Васко Донев.

В края на 2019 г. бяха регистрирани над 20 случая на вирусен хепатит тип А в общините Сливен и Котел.

В началото симтомите на заболяването са подобни на тези на грипа, а по-късно се появява и характерното пожълтяване, но невинаги. Затова медиците препоръчват при оплаквания задължително да търсим лекар.


image0 (9K)