Бум на брой родени бебета в Пловдив

Родилните домове в града отчитат голям брой новородени дни преди края на 2018 година, предава NOVA.

Само за  месец в родилните отделения са се появили над 400 бебета. Раждаемостта в Пловдив скача с 20% за последните две години, това отчитат лекарите.

Изабел е едно от новородените, което попада в тази статистика. Появила се на бял свят преди два дни и е първото бебе на щастливите родители Виктория и Тодор. Двамата месечно получават около 2000 лева. Живеят на квартира и голяма част от доходите им отиват за наем, за битови сметки и храна. Появата на бебето ще увеличи разходите им. Вече са купили най-необходимото за него. И двамата са на мнение, че финансовият недостиг не трябва да е мотив младите семейства у нас да се отказват да имат дете.

Според психолозите основната причина за това е, че младите хора имат желание да създават големи семейства като част от сигурността си. Друга тенденция, която наблюдават лекарите, е, че напоследък раждат не млади момичета, а зрели жени над 35 години. Лекарите твърдят, че намалява и броят на децата, които се раждат с увреждания.

Отскоро лампите в артистичния квартал „Капана” известяват за всяко новородено в града. Уличното осветление е свързано с четирите най-големи родилни домове в града. Когато се роди бебе, лампите започват да примигват и да променят силата си на светене.


image0 (9K)