„Булгартрансгаз“ готова да строи продължението на „Турски поток“ за 2.7 млрд. лв.

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за „Турски поток“, съобщи агенция „Фокус“.

Преди седмица втората фаза на пазарния тест бе неуспешна, защото не бе резервиран целият капацитет според изискванията и затова за третата фаза предлаганият капацитет беше намален до нивото на заявките на кандидатите при срок за резервации от 20 г.

Петкова припомня, че 31 януари беше крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект „Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница“.

Сега 100% е резервиран капацитетът, който е обявен както на входа на България от Турция, така и на този от Сърбия.

Допълва, че се „гарантира по безспорен начин“ изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до тази инфраструктура.

Според нея приходите от пренос на газ по трасето годишно ще са над 360 млн. лв.

В съобщение на „Булгартрансгаз“ се уточнява, че кандидатите са били трима. След постигнатия положителeн резултат в икономическия тест държавната компания е взела окончателно инвестиционно решение за осъществяване на проекта за разширение на газопреносната система и ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти.

Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2.767 млрд. лв.


image0 (9K)