„Булгартабак холдинг“ пуска кепенците на цигарената си фабрика в Благоевград

„Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието си за производство на цигари в Благоевград, съобщава БНР. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на работниците да подадат заявления за доброволно напускане, твърдят източници на медията.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на „Булгартабак“.

Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най-голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията, съобщава още Националното радио.

През 2011 г., когато първото правителство на ГЕРБ обяви процедура за продажба на „Булгартабак, тогавашният шеф на Агенцията по приватизация, а сега министър на икономиката Емил Караниколов увери, че правителството на всяка цена ще гарантира бъдещето на фабриките в София и Благоевград.

Тогава все още едно от големите предприятия в страната бе обект на инвестиционен интерес от страна на цигг.арени гиганти като Philip Morris, British American Tobacco и Japan Tobacco. Но още от обявените непазарни условия за приватизацията се разбра, че фаворитът е друг. И холдингът отиде при BT invest, създадено на VTB Capital (част от групата на руската банка ВТБ), един от акционерите във фалиралата по-късно КТБ. После „Булгартабак“ премина в ръцете на офшорки, за които всички, освен премиерът Борисов, прокуратурата и КЗК знаят, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня „Капитал“.

След като няколко пъти собствениците си разпределиха дивиденти от дейността му, бизнесът на „Булгартабак“ започна да запада и холдингът да губи пазари. През 2016 г. фабриката в София беше затворена, през 2017-а цигарените марки бяха продадени на British American Tobacco, през миналата година затвори врати и придобитата фабрика в Босна. Заводът в Плевен е оставен с дузина служители, а от този в Благоевград над половината вече са напуснали.

Това е фактическият резултат от непрозрачната продажба „Булгартабак холдинг“, която премиерът Борисов определи като „възможно най-добрата сделка“.


image0 (9K)