„Булгаргаз“: Природният газ ще поскъпне с близо 16% от юли

Държавното дружество „Булгаргаз“, дъщерно на Българския енергиен холдинг (БЕХ), прогнозира, че цената на природния газ от началото на третото тримесечие на тази година трябва да се вдигне с близо 16%. Това става ясно от съобщение на компанията, разпространено днес.

[ad id=“225664″]

Според сметките на „Булгаргаз“ цената за 1000 куб. м. трябва да достигне 418.59 лв. или 39.38 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за второто тримесечие на тази година цена увеличението е с 15.69%. Аргументите са, че повишаването се налага заради вдигнатите тарифи на вносния руски газ и по-високия курс на долара спрямо лева, пише „Сега“.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ ще бъде внесено в Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) на 8 юни, каквито са изискванията на закона. Регулаторът трябва да реши дали да позволи поскъпване и с колко точно до края на юни.

За второто тримесечие на тази година например прогнозата на „Булгаргаз“ бе за увеличение с около 7%, поисканото бе 4%, а регулаторът разреши 2.6 на сто. Поскъпване с 2.75 на сто имаше и от началото на януари.

[ad id=“263680″]

При увеличение на цената на природния газ с повече от 5% КЕВР трябва да преизчисли и цените на парното и на топлата вода. В началото на април миналата година например природният газ поскъпна с около 30 на сто, което доведе и до нарастване на сметките за парно през отминалия отоплителен сезон.


image0 (9K)