БСП Стара Загора за запазване собствеността на АГ комплекса

Общинските съветници от коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” в Общински съвет Стара Загора разпространиха по медиите своята позиция във връзка със съдбата на  АГ-комплекса.

ПОЗИЦИЯ

На заседание през месец февруари 2016 г. по предложение на председателя на Общинския съвет г-н Емил Христов бе прието решение, с което на практика се даде съгласие за продажба на Акушеро-гинекологичния комплекс в Стара Загора. Съветниците от БСП не подкрепихме предложението, защото се касае за имот в центъра на града, от който общината има нужда, както и заради последователната ни позиция против безпринципното разпродаване на собственост.

През м. декември 2016 г. Общинският съвет отново препотвърди решението си, с което упълномощи представителя си в Общото събрание на акционерите на УБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, да гласува за продажба на Акушеро-гинекологичния комплекс. За продажбата гласуваха 39 общински съветници от ГЕРБ, Реформаторския блок, Народен съюз, ДПС.

Това решение предизвика  много коментари и реакции в общественото пространство. Скоро след това в писмо с дата 12.01.2017 г. до г-н Петър Москов – министър на здравеопазването в оставка, кметът на общината изрази своето несъгласие с взетото решение за продажба и предлага сградата да бъде прехвърлена безвъзмездно в собственост на община Стара Загора, като уверява, „… че община Стара Загора ще стопанисва и използва рационално сградата по целесъобразност, след определяне на функционалната характеристика на новопридобития имот”.

Питаме защо чак сега, почти година след първото решение, кметът изразява обратната позиция за запазване на собствеността и то пред министър в оставка. Защо се пропиля време за решаване на въпроса или това са действия за снемане на общественото напрежение. Създава се впечатление за липса на съгласуваност между кмета и председателя на Общинския съвет, в което дълбоко се съмняваме.

Според нас действията на общинското ръководство показват за пореден път липсата на виждане за запазване и ефективно управление на общинската собственост. Общината предпочита да продава собственост вместо да предлага решения да печели от нея и доказателство за това е непрекъснатото разпродаване на земеделска земя от общинския фонд.

Управляващите от ГЕРБ, в т.ч. кмет, председател на Общинския съвет и съветници, нямат виждане и цялостна политика по отношение на собствеността, показват колебливост, хаотичност и непредсказуемост  в действията си, което вреди на обществения интерес.

Общинските съветници от „БСП лява България – за Стара Загора” потвърждаваме многократно заявяваната от нас позиция за запазване собствеността на АГ комплекс.


image0 (9K)