БСП срещу учебник по история, който учи, че в България не е имало фашизъм, а само комунизъм

Да се отмени новата учебна програма за 10 клас и да се изготви обективна, поискаха социалистите

[ad id=“263680″]

В България не е имало никога фашизъм, нито нацизъм, но затова пък комунизмът е заклеймен като по-ужасен от турското робство. Това констатира БСП в протестна декларация от парламентарната трибуна, прочетена от бившия директор на 125 училище в София Ирена Анастасова, предаде Канал 3.

По тази причина социалистите поискаха отмяна на скандалната учебна програма по история за 10 клас, станала факт от 15 януари. Да се направи нова учебна програма с участието наистина на доказани историци, които да са обективни и независими от партии.

[ad id=“218001″]

За целта социалистите настояха за създаването на комисия, в която да влязат доказани авторитети, а не никому неизвестни автори, за да изготвят нов вариант на учебника по история за десети клас, който еднакво обективно да отразява историческите събития в новата българска история в годините до Втората световна война, след нея и след 1989 г.

„Особено цинично е отсъствието на фашизъм и управлението с пронацистки характер“, заяви Ирена Анастасова. Тя допълни, че от учебника по история за 10 клас вече ще липсва изучаването на идеологията на нацистите за чистата раса и българското законодателство преди 1944 г., насочено срещу евреите.

[ad id=“218548″]

В същото време било написано, че българският народ е спасил еврейското население.

„Спасявано от какво? След като ги няма антиевропейските закони, няма окупация на Македония и Беломорска Тракия, няма ги партизаните, няма ги децата-ястребинчета, няма победа на Червената армия над нацизма, възмути се соцдепутатката.

Досега поне в десети клас се е учило за чистата раса и нацизма, напомни педагожката.

„Няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се страхува от участието си в съпротивата срещу фашизма“, възкликна Анастасова.

Социалистката беше категорична, че става въпрос за нова идеолигизация на българското образование.

„Кой предложи програмата във варианта, представен през септември 2017? Кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена да са публично известни? Които представят социалистическия период като по-ужасен от турското робство?“, попита депутатката от БСП.

[ad id=“236480″]

Тя цитира въпросните автори на учебника за 10 клас, че заявили: „Тази битка водим вече пет години“, като изтъкнали подкрепата на лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев.

„Разговаряхме с историци, равноотдалечени от партиите, те са меко казано учудени“, добави Анастасова.

Соцдепутатката завърши с цитат от Франклин: „Само лъжата се нуждае от силовата подкрепа на държавната власт, истината отстоява сама себе си“.


image0 (9K)