БСП: Скандал! Гинка Върбакова влиза в управлението на ЧЕЗ България

„Зад гърба на българите, докато правителството се тресе от поредния скандал, Гинка Върбакова, заедно с нейния екип, влизат в управлението на ЧЕЗ България.“ За това алармира пред журналисти говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.

„Това може да стане на извънредно Общо събрание на дружеството, което се предвижда за 27-ми ноември“, обясни Елена Йончева. По думите й това е скандално – първо, защото КЗК отказа на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ България.

„КЗК отказа на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ България, премиерът Борисов още в края на март ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката, самата г-жа Върбакова каза, че премиерът иска да има пълен контрол върху сделката“, припомни Елена Йончева и попита Гинка Върбакова ли е държавата.

„Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбокава и нейния екип? Бойко Борисов ли препоръча те да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита още Йончева. Тя припомни, че прeз 2009 г., по предложение на правителството на Борисов, в управлението на ЧЕЗ влиза неговият приятел Митко Каратиста.

„Тогава на въпрос към ЧЕЗ защо той влиза в управлението на компанията, говорителят на дружеството Барбара Попанова отговаря: „Той е български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“, припомни Йончева. Тя подчерта, че зад гърба на българите, когато правителството се тресе от поредния скандал, Гинка Върбакова и нейният екип влизат в управлението на ЧЕЗ.

„Искаме да бъде направена независима техническа експертиза на автомагистралите Тракия, Хемус, Струма и Марица, както и на първокласен път I-1 – Видин – Кулата и второкласен път II-18 – Околовръстен път на София“, заяви още Елена Йончева, пред журналисти, след като внесе искане до АПИ.

„Искаме да получим отговор: краде ли се от българските магистрали“, каза народната представителка от левицата. Тя обясни, че изследването се състои във взимане на вертикални ядки от тези пътища, които ще покажат не само дебелината на пластовете, но и техния състав.

„Така ще бъде сравнен даденият участък с първоначалните планове“, обясни още тя. Йончева изтъкна, че състоянието на пътищата е видимо за всеки и без да се прави експертиза, а в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществените поръчки се връщат към властта.

Елена Йончева покани медиите да проследят целия експертен процес и призова правителството да подкрепи тази независима експертиза.

„Вярваме, че това е единственият начин да изчистим името на България. Ако няма от какво да се притесняват, би трябвало да ни подкрепят в искането за такава независима техническа експертиза“, каза още народният представител. Тя бе категорична, че исканата от БСП експертиза по никакъв начин не дискредитира българските строители, а е единственият начин те да бъдат защитени.

„Това е малка, но реална стъпка срещу системата, която убива“, заяви още Елена Йончева. Тя поясни, че след като АПИ разреши взимането на такива проби, левицата ще събере средства, за да бъде извършена експертизата и няма да ангажира бюджета на държавата по никакъв начин.

„Всеки българин е заинтересован истината да излезе наяве, затова такава експертиза трябва да бъде направена“, завърши Елена Йончева.


image0 (9K)