БСП се оплака на Европа: Оставят ни без пари 3 месеца преди избори

Председателят на БСП Корнелия Нинова е сигнализирала европейски институции и дипломати за приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Писмото е с няколко адресата – Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.

В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.

„Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише в сигнала на БСП.

Приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: „Ще стане накрая като в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“, се казва в писмото.

Корнелия Нинова подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България. „Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори“, пише в писмото.

От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм. „Считаме за свой дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос“, се казва в писмото.

В ГЕРБ трябва да се проведат разговори за размера на членския внос, който в момента е 2 лв., заяви по bTV шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дартикова.

Очаква се този въпрос да се обсъжда на насроченото за утре Национално събрание на партията, уточни тя. На събранието ГЕРБ ще променя устава на партията и ще гласува оставки на членове на Изпълнителната комисия.

По въпроса за намалената на 1 лв. за спечелен глас партийна субсидия Дариткова изрази увереност, че не субсидията е „основното, което държи политическите партии живи“. Според нея големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство.

На въпроса защо точно 1 лев на глас тя напомни, че за такъв размер на субсидията са гласували през 2017 г. 2,5 млн. българи.

„Трябва да се следи настроението на обществото към партиите. Ниската избирателна активност на последния европейски вот беше един такъв знак за нас. Този дебат е важен, но той не се осъществи по същество, защото всички спориха за размера – лев, 11 лева, никой не изложи конкретно какво означава нормален живот на една партия“, коментира Дариткова.


image0 (9K)