БСП реши: Нинова – премиер

„Парламентарната група на „БСП лява България” взе официално решение, че посочва Корнелия Нинова за кандидат за министър-председател”. Това каза зам.-председателят на групата Румен Гечев, цитиран от Флагман.

Причината за това решение е формалното изискване на Конституцията във връзка с процедурата за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство. Припомняме, че в сряда президентът трябва да упълномощи втората по големина парламентарна сила, а това е „БСП лява България”. Това се налага, след като миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да състави нов кабинет и веднага върна мандата на държавния глава.

Според основния закон мандатът се получава от посочен от групата кандидат за министър-председател. Затова и червените са решили да изпратят лидера си Корнелия Нинова, номинирайки я за премиер.
Парламентарната група на „БСП лява България” обаче е гласувала единодушно и второ решение – Нинова да откаже мандата и веднага да го върне на президента с отказ за съставяне на правителство.
Това е очаквано, затова и държавният глава Росен Плевнелиев вече обяви, че е обмислил на кого да връчи и третия, последен проучвателен мандат за образуване на кабинет, и че това вероятно ще е групата на Реформаторския блок.


image0 (9K)