БСП: Реформа няма да има, щом Данаил Кирилов става министър на правосъдието

Реформа в съдебната власт няма да има, докато Данаил Кирилов е министър, убедени са в БСП.

„Всеки ден сме свидетели на поредния скандал, оставки и ширещата се корупция във властта. Затова и поискахме оставките на ръководството на КПКОНПИ“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов пред БСТВ.

„Властването на ГЕРБ цели десет години в България води до обсебване на власт и пари, за да може една малка върхушка да живее добре за сметка на целия български народ“, категоричен бе Попов. Той коментира, че начинът това да бъде прекратено е ГЕРБ да си отидат от властта, защото те властват, а не управляват.

„Данаил Кирилов е автор на много спорни закони, той предложи и сегашния председател на антикорупционната комисия и може би посочването му за министър е награда за това“, коментира още Филип Попов. Той добави, че всички лобистки закони, срещу които БСП се бори, включително и Изборния кодекс, са съставени и с неговото участие.

„Това е провокация към юридическите среди. Очевидно е, че реформа в съдебната власт, такава каквато е необходима, няма да се направи, докато той е министър“, категоричен бе Филип Попов. Той каза още, че министрите у нас показват, че нямат собствена воля и не са назначени, за да удовлетворят обществения интерес, а парламентът е превърнат в „гумен печат“ на премиера.

Филип Попов очаква още оставки в кабинета, след като излезе информация и за друг облагодетелстван министър – Николина Ангелкова.„ Оказа се, че тя също е попаднала в добри имотни сделки през годините, когато ГЕРБ управлява“, каза Попов.

„Управляващите говорят, че поемат морална отговорност, но какво реално правят? Пламен Георгиев излиза в отпуск, колкото да отминат събитията и хората да забравят скандала. Ако се върнем назад, ще видим, че и Делян Добрев подаде оставка, но остана в парламента“, коментира пред БНР депутатът от  „БСП за България“ Явор Божанков.

Според него управляващите само замазват очите на хората.

„Г-н Цветан Цветанов подаде оставка, но остана зам.-председател на ГЕРБ и лидер на предизборния им щаб. Явно хората от властта запазват своите позиции и всичко това е театър, който се разиграват пред хората. Аз лично не вярвам на това правителство, което е изчерпало своя и професионален, и морален ресурс“, добави Божанков.

Според него, няма как КПКОНПИ да е независима, след като е избрана от управляващото мнозинство. Той добави още, че няма как да се проведе съдебна реформа, след като министър става Данаил Кирилов.

„В професионален план той има по-скоро негативна оценка от юридическите среди. Как може той да провежда така необходимата съдебна реформа у нас? От последните събития стана известен като юриста, замесен във всеки един скандал, касаещ правото“, категоричен бе Божанков. Той добави, че Кирилов бе готов да прегази правилника на Народното събрание и законите в стремежа си да изпълни волята на своите шефове. „Не съм убеден, че като министър, можем да очакваме от него проява на характер, твърдост и воля за някакви реформи, в контекста на събитията в момента“, каза народният представител от левицата.

Божанков добави, че в България има сериозен проблем с разделението на властите. „Очевидно е, че в България борба с корупцията не се води, в момента институциите симулират такава. Президентът инициира изключително важен КСНС по тази тема“, отбеляза той.


image0 (9K)