БСП предлага алтернативен план за справяне с кризата

В условията на кризата, породена от коронавируса, управляващите действат хаотично – на принципа „проба – грешка“. Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя даде за пример мярката „40/60“, която, по думите й, не работи и ще бъде коригирана; заповедта за задължително носене на маски, която след часове беше отменена; идеята да се наказват медици, от която се отказаха.

Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да подкрепи и на второ четене предложената от кабинета актуализация на Бюджет 2020. Тя не решава проблемите, а ги задълбочава, уточни тя.

Левицата е подготвила алтернативен вариант на мерки за справяне с кризата. Той предвижда да се изплаща по една минимална заплата с осигуровките на хората, останали без доходи – не неплатен отпуск и самоосигуряващите се, за периода на карантинните марки. Също безвъзмездна помощ за земеделските производители, както и на тези, които доставят на пазара месо и мляко. За хората със затворени заведение се предлага освобождаване от тротоарно право и от ДДС за продуктите, които не са успели да реализират.

Общо за предложените мерки ще са нужни около 1,5 млрд. лв., които могат да дойдат от замразяване на военните проекти, уточни лидерът на БСП.

Социалистите настояват извънредното положение да бъде продължено до 30 април, а не до 13 май. След представяне на конкретни данни и анализ, може да се удължи после още, коментира Нинова.

Позициите на президента Румен Радев тя определи като последователни и с грижа за обикновените хора. Снимка: бТВ 


image0 (9K)