БСП-Пловдив издигна Румен Радев за втори президентски мандат

БСП-Пловдив дава висока оценка за работата на президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова и предлага да бъдат издигнати за втори мандат. Това решиха делегатите на Градската конференция по предложение на Градския съвет. Становището им влиза в противоречие с линията на председателката Корнелия Нинова, която отсече, че за кандидат-президентската двойка на БСП решение ще се вземе чак след парламентарните избори. Пловдивските социалисти също така отстраниха от участие в депутатската листа четирима приближени на Нинова.

С 86 гласа делегатите гласуваха отвод на досегашния депутат Георги Йорданов, Иван Петков – Бебето, Иван Цанов и Стефчо Таушанов.

Мотивите за низвергването им са два: по време на местните избори през 2019 г. не са работили за кандидата на БСП и в медийни участия са използвали обидни епитети за пловдивските си другари.

Най-много гласове – 85, във вота за кандидат депутати получи младата депутатка Теодора Халачева.

На второ място е хирургът и екслидер на Младежката организация д-р Любомир Паунов със 71 гласа, а трета е Недялка Петрова с 63 гласа, съобщиха от БСП-Пловдив.

Във вторник обаче Изпълнителното бюро реши листата в града на тепетата да поведе председателката Корнелия Нинова. Втори е проф. Иво Христов. Затова и Халачева, която спечели вота на пловдивската организация, ще бъде едва трета.

На четвърто място ще бъде сложен представител на някой от коалиционните партньори. Д-р Паунов и Недялка Петрова ще бъдат пети и шести.

Вотът на Градската конференция се провежда в условията на нарастващо напрежение между партийните крила, след като преди месец пловдивският лидер на БСП Георги Гергов бе изключен от партията.

БСП-Пловдив реши, че има сериозни възражения по доклада на работната група начело с Кристиан Вигенин, заради който Гергов бе отлъчен.

Шестима от претендентите бяха с еднакъв брой гласове и за тях се проведе балотаж. В крайна сметка спечелиха Борис Янчев и Диана Димитрова, които ще бъдат класирани след 20-то място.

24 часа

 


image0 (9K)