БСП обвини ГЕРБ, че върти далавери с детските закуски в училище

 Корнелия Нинова представи фактури и документи за завишена в пъти цена на  закуска по програмата „Училищен плод и мляко“. Соцдепутатката твърди, че представя факти и не компрометира никого.

От казаното научаваме, че в училище 1 кг ябълки излизат почти пет, докато на една селска борса  стигат до два лева. Цената на  кивито също е завишена. Финансирането на програмата е с европейски средства и минава през Държавен фонд „Земеделие“. Нинова дори препоръча на ГЕРБ да си сменят логото за изборите, защото не работят за гражданите.

Земеделският министър Десислава Танева изказа мнение по темата по-късно.Тя потвърди, че фактурите в правителството на Орешарски са били абсолютно същите.

Министърът поясни, че предприетите промени целят да формират българския вкус и да подпомогнат родните  производители.

Тези пределни цени в действителност дават възможност според различните видове плодове и зеленчуци да се екстраполира в килограмите по различна цена“, посочи Танева.

Тя съобщи още, че работна група в ДФЗ подготвя по-различно определяне на пределните цени. „Ще има пределна цена на доставка, транспорт и логистика, за да се подобри контролът“, каза земеделският министър. Танева бе категорична, че със сигурност новите цени, поне на плодовете и зеленчуците, ще са по-ниски.

източник: standartnews.com


image0 (9K)