БСП настоява за орязване на депутатските заплати

„Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. – заплатата, с която е приключило предишното НС.“ Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

[ad id=“225664″]

Публикуваме целия пост на председателя на БСП без редакторска намеса

Заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата. Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите.

Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично? Става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната.

[ad id=“263680″]

Второто предложение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, и лятна ваканция. Конституцията и законите на страната гарантират равни права. С какво другите работещи хора в страна са различни, че техните заплати не се индексират на всеки три месеца според средната заплата?

[ad id=“236993″]

С какво другите хора са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме 75-80 дни – за един и същи труд, за едно и също работно време? Не може някой да работи по 8 часа и да получава 600 лв, а народните представители да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. Справедливо и законно ли е?

 


image0 (9K)