БСП иска оставката на този парламент и предсрочни избори

„Оценката на европейските лидери, че България не е готова за еврозоната, е правилна, защото сме най-корумпираната държава в Европа“, заяви лидерът на левицата

[ad id=“225664″]

„Искаме оставката на този парламент и предсрочни избори, но не като тези в Галиче, които бяха подменени. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„При вариант за оставка можем да изключим всякакви варианти за голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. Защото виждам, че напоследък пак започват такива спекулации, защото сме били имали обща позиция по проекта АЕЦ „Белене“ например. Не ние имаме обща позиция с ГЕРБ за „Белене“, а просто те седем пъти си смениха мнението и накрая приеха нашето, което от години е едно и също“, каза още Нинова и посочи, че не се мисли и за никаква друга коалиция, в която в рамките на този парламент да участва БСП.

[ad id=“263680″]

„Ако има оставка на кабинета, трябва да има предсрочни избори. Не знам кога, но предсрочни избори трябва да има. Стига да не са като изборите в Галиче, защото това не са спечелени, а подменени избори“, коментира Нинова.

Оценката на европейските лидери, че България не е готова за еврозоната е правилна, защото сме най-корумпираната държава в Европа, каза още Нинова.

[ad id=“236993″]

На въпрос дали подкрепя правителството България да кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на месеца, Нинова отговори: „Да кандидатстват. Но нали чухме оценките, които дойдоха от европейски лидери и от компетентни органи в Европа: „Не сте готови“, „Не отговаряте на изискванията“, „Справете се с корупцията, с кражба на пари, с финансова стабилност и тогава“. И правят това, защото сме най-корумпираната държава в Европа и не вярват, че се справяме с този проблем.“

„Защото корупцията вече е трансгранична и засяга и европейски средства на европейски данъкоплатци. Така че са прави като оценка, че не се справяме с тази проблеми“, допълни тя.

[ad id=“218548″]

На въпрос дали смята, че България трябва да „втвърди тона“ към Европейския съюз, Нинова отвърна: „Трябва да се втърдява тон в защита на нашите интереси, а не да се пречи на нечии чужди. Трябва да се защитават национални интереси чрез търсене на съюзници“, каза още тя.

Лидерът на БСП посочи, че България трябва да продължи да настоява за влизане в Шенген.

„Винаги, когато сме настоявали твърдо да се защити националният интерес, излиза колега от ГЕРБ и казва, че това поведение на г-жа Нинова е антиевропейско. Същото се случи и по пакета „Мобилност“, същото е и с двойния стандарт на храните“, обясни Нинова.

[ad id=“236999“]

„Всички инвеститори, които са заявили интерес към АЕЦ „Белене“, са поискали държавни гаранции. Защо? Защото толкова години правителства си сменят позициите по проекта“, каза още Нинова.

„Управляващите претендират АЕЦ „Белене“ да се направи без държавни гаранции, ние бихме искали да има някакви държавни гаранции. Това е въпрос на разговори с инвеститори, които проявяват интерес“, заяви тя.

„Не става въпрос за строеж на каквото и да е – това е атомна електроцентрала. Това е част от националната и енергийна сигурност на България“, посочи лидерът на левицата.

[ad id=“237001″]

„Не искаме държавно гарантиране на изкупуването на тока след построяването на централата, какъвто е случаят с „Марица Изток“. А инвеститорът да има гаранция, че държавата държи на проекта и стои зад него“, обясни Корнелия Нинова.

[ad id=“238430″]

„Кой инвеститор ще тръгне да влага толкова пари в проект, за който няма сигурност, че държавата стои зад строителството“, коментира тя.

Източник:  „Фокус“


image0 (9K)