БСП иска КПКОНПИ да провери публикации за жилища на четирима депутати от ГЕРБ

Внасяме искане с настояване КПКОНПИ да се сезира и да провери публикациите в медиите по отношение на апартаментите на Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и вече бившият народен представител Антон Тодоров. Това каза пред журналисти в парламента секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, предаде „Фокус“.

„Искането до КПКОНПИ е свързано с това, че за сигнал се считат и медийни публикации по отношение на корупция или конфликт на интереси. Такива публикации имаше по отношение на финансовия министър Владислав Горанов“, посочи той.

„Комисията да провери какво е основанието за придобиването на апартаментите им. Имат ли, нямат ли наем“, коментира Филип Попов. „Публикации имаше и в централни медии и телевизии“, уточни той.

Попитан, ако излезе, че това е фалшива новина, как ще процедира БСП, Попов посочи: „Искаме Комисията да провери фалшива новина ли е или не. Такъв е законът. Така са го написали управляващите от ГЕРБ. Нека да се сезират и да проверят за какво иде реч“.

„Обвиненията, които съществуват в медиите, са сериозни, по отношение на корупция и конфликт на интереси. Работа на Комисията е да провери“, заяви депутатът.

„Това е сигнал, а не обвинение. Не е нещо преднамерено. Нека се провери сигналът“, каза още Филип Попов.

Преди дни в някои медии се появи информация, че освен министър Горанов, и други четирима депутати от ГЕРБ имат апартаменти, ползвани без наем, или купени на „народни“ цени през щедрия „кръстник“ Иван Сариев. Това са Десислава Атанасова, която се шири в 250 квадрата в “Царско село” – отново обект на Домусчиев и отново формално собственост на Иван Сариев.

Депутатът и бивш министър Делян Добрев също получил като дарение имот от Сариев, който пък преди това го купил от Домусчиев за 400 хиляди лева.

Красимир Велчев, също депутат, пък ползвал офис в затворения комплекс “Есте” без наем. Имотът също е на Сариев.

Бившият депутат и „разобличител“ от ГЕРБ Антон Тодоров също се сдобил с имот на преференциална цена.

Според Фрогнюз в понеделник се е състояло спешно съвещание в КПКОНПИ по случая с проверката на финансовия министър Владислав Горанов. Председателят на антикорупционния орган събрал най-верните си заместници да умуват как точно да проверят имотите и доходите на Горанов.

По закон шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да разпореди проверка на произхода на парите, с които „кръстникът“ Иван Сариев е купил имота. Също и дали братя Домусчиеви са платили данъци върху сумите.


image0 (9K)