БСП иска анкетна комисия за митниците

От БСП поискаха да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери създаването и сигурността на акцизната система БАЦИС в Агенция „Митници“.

[ad id=“263680″]

Според социалистите, трябва да стане ясно кой е създал заданието за изграждане на системата и дали ДАНС е разпоредила проверка на изпълнителя заради пробив в нея. Както и разследвано ли е дали изпълнителят е свързан с лица, които да се възползват от условията за пробив в БАЦИС.

Непосредствено преди вота на недоверие срещу кабинета, от опозицията разгласиха доклад на службите за 2016 година във връзка със системата и евентуален пробив в нея. ГЕРБ и правителството отрекоха да има проблеми.

„Управляващото мнозинство представи информация, която посочва, че борбата с контрабандата на цигари е доста успешна. Данните, които използват обаче, са от изследвания, събрани от „кофите за боклук“. Всъщност връзката между контрабандата и сметосъбирането е ГЕРБ“, каза в студиото на „България он ер“народният представител от ПГ на БСП Лало Кирилов.

[ad id=“218001″]

Само преди ден всички служби – митници, МВР и прокуратурата отчетоха най-ниското ниво на контрабанда на цигари у нас – 6%.

По думите на Лало Кирилов ГЕРБ лъжат за тези резултати, тъй като те се позовават именно на последния доклад на митниците. „Налице е наличие на изтрита база данни. Много е странно как в една система не може да се разбере кой от служителите е влизал и какво точно е правил“, отбеляза още соцдепутатът.

 


image0 (9K)