БСП искат касиране на вота в Галиче, ГЕРБ – да ги поздравят като победители

ГЕРБ обвиниха БСП в „агресивна и популистка политика“, която е била пренесена и в Галиче. От партията отговориха на упреците на левицата за манипулиране на изборния процес в селата Галиче и Беден с извънредна пресконференция.

[ad id=“225664″]

На нея депутатът Тома Биков и организационният секретар Цветомир Паунов обявиха, че не признават обвиненията за дописване на избиратели в списъците в деня на изборите в Галиче. Там кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов спечели изборите.

[ad id=“263680″]

„БСП превърнаха Галиче в битката при Сталинград“, коментира Биков. По думите му левицата не знаела да губи и според него било редно да поздравят, че ГЕРБ спечелили. „БСП не се научиха да губят. Когато поставяш изборния процес по принцип, подкопаваш основите на демокрацията“, каза той. Според него така се показва, че БСП не искат да дойдат на власт чрез избори.

По-рано БСП обяви, че ще изпрати сигнал до прокуратурата във връзка с вчерашните избори в село Галиче и евентуално намеса в тях на бившия кмет Ценко Чоков, който в момента изтърпява присъда в затвора. „Питаме прокуратурата и полицията дали Ценко Чоков е звънял на избиратели и им е казвал как да гласуват на частичния вот в Галиче, каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Неговият колега – Крум Зарков, съобщи, че БСП ще иска касиране на изборите в селата Галиче и Беден, съобщи „Сега“.

[ad id=“236993″]

От левицата оповестиха списък с имена на хора, които според тях са оказвали натиск на местните жители в двете села за коя партия да гласуват. По думите на Зарков прокуратурата ще бъде сигнализирана за: „Ценко Чоков, за упражняване на натиск от затвора; Стефан Терзийски – общински председател на ГЕРБ и собственик на кабелна телевизия, който е регистрирал служителите си в село Галиче, за да повлияе на резултата; Касъм Касъмов – общински председател на ДПС, който е имал неправомерни деяния; кметът на Девин, за нерегламентирана намеса в изборния процес и Георги Георгиев, директор на военен завод, който е упражнил влияние върху служителите си.“.

[ad id=“236999″]

Писма за нарушаване на изборния процес и демократичните свободи ще бъдат изпратени и до Европейската комисия, ОССЕ, Съвета на Европа; неправителствени организации, които следят политическия процес – „Трансперънси интернешънъл”, Център за изследване на демокрацията”, обясни Зарков.

„Село Галиче е държава в държавата. Миналия път от това място казах, че имаме иновативни процеси – иновации, които се въвеждат във всяко едно населено място“, каза Добрев и посочи два телефонни номера: 0888 348 837, 0876 791 767. По думите му от тези два номера Ценко Чоков е звънял и управлявал изборният процес.

[ad id=“237001″]

„Ние имаме въпрос към полиция, прокуратура звънял ли е от тези номера Ценко Чоков на хора от село Галиче. Аз знам, че съдебната система и охраната в затворите е толкова сериозна, че едва ли един затворник има достъп до мобилен апарат“, каза Добрев.

Той обърна внимание и на мобилната секция в селото и посочи, че резултатите на първия тур в нея са или 44 гласа за ГЕРБ, 3 за БСП, 1 за ВМРО. „След пресконференцията, която дадохме, резултатът се променя и става 34 на 12. Според мен 10 човека са проявили политически разум“, заяви заместник-председателят на БСП и изрази съмнение, че тези 34 гласа от втория тур са били реални.

Вчерашният частичен местен вот не беше избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава, каза още Добрев. „Всяко търпение има своя предел и смятам, че това, което се случи вчера – изборите, както казват официално, според мен това не бяха никакви избори, а нагла демонстрация и завръщане на ретромутренската държава“, каза Добрев.

[ad id=“238430″]

Заместник-председателят на БСП заяви, че самият той е продукт на Прехода. „Бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците отгоре и джиповете по на 15-20 години, но пък за това от всички репортажи, които имаше вчера, плюс безбройните клипове и стотиците снимки, които се изсипаха в мрежата, ми се възстанови образът от началото на 90-те години“, каза Кирил Добрев.

 


image0 (9K)