БСП избира пряко председател за първи път в историята си

БСП избира пряко председател на партията за първи път в своята история. За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове.

Общо около 80 хил. социалисти имат право да участват в прекия избор

Изборният ден ще е с продължителност от 07.00 до 19.00 часа, а упражняването на вота ще бъде единствено срещу предоставяне на лична карта. Всичко ще бъде публично, уверяват от комисията, натоварена с процеса и оглавявана от Емил Войнов. 1140 са избирателните секции в страната, в които ще се гласува. Предвидени са 3 вида секции – стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната се движи по график между малки населени места.

След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от ЦКПИ. За първи път ще бъдат въведени от електрони таблици, втори път ще се въведат хартиените протоколи от общинските избирателни комисии и трети път ще бъдат въведени протоколите от секционните избирателни комисии. Така ще бъдат избегнати всички технически грешки и възможност за спекулации. Според правилата, приети от НС на БСП, до 48 часа Централната комисия трябва да обяви резултат от прекия избор на председател на БСП.

Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев

Първоначално цели 55 кандидати бяха издигнати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов и Янков се отказаха от предизборната кампания с аргумента, че го правят в знак на протест срещу настоящото ръководство, което обвиниха в манипулации на изборния процес. Те призоваха за бойкот. Георги Тодоров пък напусна изобщо битката.

Така в битката останаха четири имена, но на практика тя е между настоящия лидер Корнелия Нинова и Кирил Добрев. През последните си участия в събития пред партийния актив и двамата направиха сериозни заявки за доверието на социалистите.

„Препълнените зали в цялата страна са най-голямото доказателство за честния вот“, заяви Корнелия Нинова преди няколко дни пред социалистите в Бургас.

„Твърденията за фалшификации и манипулация са обида за десетките хиляди членове. Любопитна съм защо не се осмеляват да дойдат и да ви го кажат на вас в очите. Това се говори от хора, които не искат вие да избирате председателя, а задкулисието да го назначава. Знам, че на 12-ти ще докажем, че сме зрели за този най- демократичен избор. Нека се мобилизираме за висока избирателна активност и да докажем, че сме европейска и модерна левица“, призова кандидатът за втори мандат, пише „СЕГА“.

“Разбирам другарите ми, които се отказват. Такава кампания на тъмно не правят дори ГЕРБ в ромските махали. Като кандидат за председател към днешна дата не знам колко са хората, имащи право на глас. Ще остана докрай, защото когато всичко това свърши, някой все пак трябва да светне лампата и да освети как е преминал този избор”, хвърли поредната доза критики Кирил Добрев на среща със съпартийци в София.

 


image0 (9K)