БСП за европредседателството: Еднопартийно мероприятие, пиар в лична изгода на премира!

„Пиар в лична изгода на премиера, който не успя да обедини народа. Президентът беше изолиран, неправителственият сектор не беше ангажиран, т.нар. Съвет на мъдреците не беше поканен“, изреди лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, посветена на оценката на БСП за завършилото европредседателство на България.

[ad id=“225664″]

Добра организация, но слабо съдържание! Това е оценката, която Изпълнителното бюро на БСП даде на завършилото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя е приета на заседание на бюрото, а на пресконференция пред медиите я представи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че за да дадат оценка на завършилото Българско председателство от ИБ първо са изчакали да мине и срещата от формата „16 плюс 1“ на Китай и 16 държави от Източна Европа, проведена в София. Социалистите са стъпили върху документа за целите на председателството, приет от Народното събрание и са направили анализ на това кое от заложеното е постигнато и кое – не е.

В началото на изложението си пред медиите Нинова поясни, че още преди председателството БСП е имала екип към Националния съвет, който е изготвил предложенията на партията за програма и те са били приети в документ на парламента. Корнелия Нинова поясни, че БСП се основава на най-важния документ в парламетарната република – решението на Народното събрание, с което се е приела програмата на председателството и неговите приоритети.

[ad id=“263680″]

„Не знам дали си спомняте – обърна се към журналистите лидерът на БСП – че трите ключови думи на председателството бяха трите „к“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия и девизът беше „Съединението прави силата“. Нашата оценка е добра организация със слабо съдържание. Красива, но празна опаковка. Вместо лидерство и водачество на Европа – еднопартийно занимание, което доведе до отстъпление на права на европейски граждани“, заяви Корнелия Нинова.

„България не успя да бъде онзи лидер, който да осигури разбирателство и да постигне компромис“, посочи Нинова и подчерта, че днес Европа е разделена.

„За шестте месеца, през които България председателства Съвета на ЕС в страната избухва рекорден брой протести – 72, самото откриване на председателството е съпътствано от девет протеста. Никога в най-новата ни история не се е събирал такъв протестен вот, както по време на председателството и това е реалната оценка за него“, обобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

[ad id=“236993″]

„Председателството беше отворено с 9 митинга и протеста. Последваха лекари над 20 общински болници, бургаски граждани срещу обгазяването, блокиране на международния път Е-79 от Видин, протест на работещи в образованието, родителите на деца с увреждания, протест срещу Истанбулската конвенция“, припомни лидерът на БСП. Тя изброи и други данни – за първите 4 месеца на годината от България са се оттеглили чуждестранни инвестиции за 161 млн. евро.

„Изводът – народът ти е недоволен, бизнесът бяга от България“, посочи Нинова и обърна внимание, че българският бизнес е увеличил инвестициите си навън – по този начин от страната са изтекли 72 милиона. Пиар в лична изгода на премиера, който не успя да обедини народа“, е оценката на БСП за председателството.

[ad id=“218548″]

Говорейки за един от приоритетите на председателството – европейската перспектива пред Западните Балкани, Нинова обърна внимание, че от декларацията от София за Западните Балкани са отпаднали думите „приобщаване и присъединяване“.

„За съжаление европейското им бъдеще остана добро пожелание“, посочи лидерът на БСП и подчерта, че липсата на тези думи е отстъпление от решението на българския парламент.

„Оценяваме като положително поставянето на дневен ред на темата Западни Балкани, изтласкването й напред и диалогът с Европа, но вижте какво сме решили да направи България. Приемане на финален документ в София, който да потвърди политическата воля на ЕС да приобщи Западните Балкани“, каза Нинова.

Според нея е трябвало тази декларация да бъде придружена с пътна карта, конкретни ангажименти и ориентировъчни срокове за реализацията им. „Такава пътна карта няма“, каза тя. И посочи, че в документа, приет от парламента, фигурира текст за Черноморския регион и Дунавската стратегия. Нинова заяви, че по тази тема освен от страна на президента Румен Радев, от страна на българското правителство няма нищо направено.

„По отбрана и сигурност – точно по време на българското председателство се направи един нов формат в Европа, по инициатива на Франция, на 9 държави. Това е инициатива за група за военна интервенция. Нито дума от българското председателство. На какъв критерий се събират тези държави, какво ще правят, защо без България“, попита Нинова. По думите й девет държави са се събрали, председателят на Европа е мълчал, което е още един аргумент, че противоречията в Европа се задълбочават.

[ad id=“236999″]

Нинова отбеляза, че по темата Шенген също няма напредък. По отношение на европейския социален модел тя заяви, че няма никакъв резултат по социалните права и социалния стълб.

„Социалните права на хората , правото на труд, заплащането на труд, здравеопазване и т.н. – по време на българското председателство не са отбелязали нищо съществено. Никакъв резултат по преодоляване на бедността. Не само, че не се гарантира основният принцип на Европа за свободно движение на стоки, хора и услуги, той се е наруши с предложението за пакета „Макрон““, каза лидерът на БСП.

Според нея в този социален стълб пише за засилване на координацията по въпросите за здравната помощ между европейските държави и в точно този момент е избухнал скандалът, от който се е видяло, че България не плаща на здравните каси на другите европейски държави за лечението на български граждани. Според Нинова това е въпреки приоритета за засилване на връзките по отношение на здравната помощ.

„Тук трябва да отбележим един положителен напредък – това е решението да се увеличи финансирането и да се засили ролята на програмата „Еразъм“, която се отнася до образованието на младите хора. Това е добър резултат от българското председателство. За съжаление беше засенчено от реакцията на европейските младежи на европейската конференция в България“, каза още тя.

[ad id=“218001″]

От своя страна зам.-председателят на БСП Деница Златева поздрави администрацията, работила за българското председателство.


image0 (9K)