БСП, ДПС и ОП отхвърлиха искането на Борисов половината депутати във ВНС да се избират мажоритарно

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур. Депутатите от правната комисия гледат на второ четене поправките в Изборния кодекс.

Идеята за ВНС дойде от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видеообръщение към нацията преди месец, с което той призова да се приеме нова конституция. При обсъждането му в парламентарната правна комисия във вторник срещу идеята обаче се обединиха БСП, ДПС и дори партньорите на Бойко Борисов в управлението – „Обединени патриоти“. Социалистите принципно се обявяват срещу провеждането на избори за ВНС. На същата позиция е и движението на Ахмед Доган.
БСП, ДПС и ОП отхвърлиха искането на Борисов половината депутати във ВНС да се избират мажоритарно

Патриотите се възпротивиха с аргумента, че така се нарушава конституцията – основният закон повелява, че велик парламент се избира по общия ред, което означава, че не може да се приемат специални правила само за него. Освен това партньорите на ГЕРБ смятат, че мажоритарната система ще изкриви силно представителството в евентуално бъдещо ВНС – ще даде непропорционално голяма тежест на основните политически сили за сметка на по-малките.

При гласуването в комисията импровизираната коалиция надделя над ГЕРБ. Очаква се същото да се повтори и при разглеждането на законопроекта в пленарната зала на парламента.

Правната комисия днес одобри изборите за парламент да се провеждат и с машини, и с хартиени бюлетини. Това стана с гласовете на депутати от управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

От БСП предложиха да може да се гласува само машинно в секции с над 300 избиратели, но бе отхвърлено.

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията, напомня медията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване..

„Правим го и заради това“, обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Депутатите обсъждат другата гореща част от изборните промени, тази, свързана със създаването на правила за избор на Велико народно събрание. Предвиждат се нови правомощия на ЦИК във връзка с това, както и въвеждането на смесена избирателна система.

Депутатите се скараха още в началото на второто четене на изборния кодекс в правна комисия.

Този законопроект се очаква с голямо внимание, заяви в началото на дебатите социалистът Крум Зарков. Той попита дали е имало заявено участие от страна на граждански организации. Шефката на правната комисия Анна Александрова му обясни, че заради противоепидемичните мерки не са допуснати всички желаещи.

Цели се ограничаване на дебата, смята обаче червеният депутат. Той не приема аргумента с епидемията. Заседанието се излъчва онлайн, подчерта Зарков. Заседанията онлайн и медиите в мазето, така няма да го бъде, ядоса се той.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че на второ четене гости не се канят. Депутатът смята, че гостите говорят много повече от членовете на комисията. Освен това те повтаряли и тезите си от първо четене. Какъв е смисълът, недоумява депутатът.

Хамид Хамид настоя да отпадне текстът за задължителното гласуване. БСП няма да подкрепи нито едно от предложенията на ДПС, стана ясно от изказването на Крум Зарков.

Викове „Оставка“ нахлуха през отворените прозорци на залата, където заседава правна комисия. Присъединявам се към виковете, подчерта червеният депутат.

От ДПС отново настояха за 100% машинно гласуване. Йордан Цонев изтъкна, че имало поне четири вида машини. Имало сканираща машина, която води до това, че вотът не се брои от СИК-овете. Според него имало хора, които чисто психологически ще се стреснат от машините. Затова бил важен въпросът какви машини ще се изберат. Напук ДПС решиха да не подкрепят нито едно предложение на левицата.

ДПС поиска да няма уседналост. Предложението не мина.

ВМРО настояха да паднат номерата в бюлетините. Предложението не мина.

Подхваната беше и темата и за избора в БСП.

ГЕРБ и депутатите от столетницата почнаха да си броят недействителните бюлетини по изборите.

Експертите предупредиха, че едновременно гласуване с машини и бюлетини е безсмислено и затруднява изборната администрация.

Затова трябвало да се вземе смело решение.

Левите искат гаранция за отчитане на вота. Всеки недействителен глас е трагедия, категоричен бе Крум Зарков.

От ЦИК питат дали машините трябва да се купуват или наемат.

Изборната администрация смята, че съхранението, логистиката и транспорта на машините трябва да се контролира от изпълнителната власт.

Патриотите са против предложението на ГЕРБ депутатът за ВНС да се избират 50% пропорционално и 50% мажоритарно в един тур.


image0 (9K)