БСП дава старт на 24-часова Българска свободна телевизия (БСТВ)

Телевизията няма да е строго партийна, а политематична обществена медия. Ще има новини и публицистични предавания и такива, свързани с история и култура. Ще засяга повече регионални теми и проблеми.

[ad id=“225664″]

БСП внасе днес документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за регистриране на новата партийна телевизия. Тя ще се казва Българска свободна телевизия (БСТВ), а логото й вече е патентовано.

Документите бяха внесени от лидера на левицата Корнелия Нинова и от Любомир Коларов, който се очаква да оглави медията. Той е управител на дружеството „Българска свободна медия“, което трябва да подаде документите за лиценза.

Любомир Коларов е завършил образованието си в Московксия държавен университет, специаността му е „Телевизионна и радио журналистика“. Бил е кореспондент на БНТ в Москва (1971-1977), както и главен редактор на обществената телевизия. Бил е водещ на редица предавания. Оставил е във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания.

Създаването на партийна телевизия на БСП беше предизборно обещание на Корнелия Нинова преди да стане лидер на партията.

[ad id=“263680″]

Формално обаче създаването на медията започна на 10 юни, когато пленумът на партията взе решение до 15 юли Изпълнителното бюро и фондация „Дума“ да са готови с необходимите документи.

Очакваше се те да бъдат подадени в СЕМ месец по-късно, но това става чак сега. Дотогава трябваше да бъде ясно и името на медията, което беше официално обявено днес.

Червената телевизия ще е обществена, а не чисто партийна, няма да залага на пряка пропаганда, а ще се търсят различни мнения, обещават от БСП.

Ще има и новинарси емисии, и публицистика. Новините обаче ще са с по-малко теми от вече популярните емисии на големите телевизии, но с повече разширени репортажи по определени проблеми.

Най-силен акцент телевизията на БСП ще има върху местната власт и това ще е една от основните теми в програмната схема. Ще има цели предавания и репортажи по проблемите на хората по градове и села. Така БСП ще се подготви за предстоящите местни избори през 2019 г.

[ad id=“236993″]

Елена Йончева и Велислава Дърева засега не са включени като водещи. Може да гостуват в предавания, за да говорят като свои разследвания, но не и да водят предавания, уточни лидерът на БСП. По думите й телевизията ще излъчва 24 часа без прекъсване.

„Доказваме, че със средствата в размер на 2 млн. лв. можем да направим телевизия. Стартираме с този бюджет, ако се разширяваме, ще потърсим и възможността за допълните пари от партийната субсидия“, добави Корнелия Нинова.

През май тя обяви: „Има проблем със свободата на медиите. Част от проблема е, че се финансират през европейски програми от правителството и това ги прави зависими от властта. Позициите на БСП като опозиция често се неглижират от медиите. Затова се надявам от 1 октомври да тръгне телевизията на БСП“.

Над 30 молби за работа в новата си телевизия са получили на „Позитано“ 20. Сред тях има и работещи в други медии журналисти, но и много току-що завършили.

[ad id=“218548″]

Парите за телевизията засега ще идват от държавната субсидия, като пленум вече гласува 2 милиона за целта.

Улеснение е, че БСП има добра техническа основа, на която да стъпи. На „Позитано“ 20 отдавна има специално оборудвано аудио-визуално студио с оператор, който снима важните за червените събития.

БСП отдавна има и свой канал в YouTube, който се казва „Звезда“, в който качва видеоклипчета основно от пресконференции и изказвания на Нинова, от срещи и важни теми, от парламентарния контрол.


image0 (9K)