БСП готви вот на недоверие срещу правителството

Вот на недоверие срещу правителството обмислят от БСП. Парламентарната група на „БСП Лява България“ е решила да започне разговори с другите политически партии, които са представени в Народното събрание.

„Капката, която преля чашата, е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Има и други аргументи – политиката по отношение на бежанците, опитът в страната ни да се създават гета, санкциите срещу Русия“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на парламентарната група, съобщава „Дневник“.

По-рано днес Министерският съвет издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Досега Ирина Бокова беше официален кандидат на страната ни за високия международен пост.

Формално вотът на недоверие ще бъде заради „провал във външната политика“, но мотивите ще се уточняват с другите парламентарни групи, които биха го подкрепили. За да бъде внесен вотът, са нужни 48 подписа, а депутатите на социалистите са 38. Очаква се вотът да бъде подкрепен и от депутатите от АБВ, които също подкрепяха Бокова за генерален секретар на ООН. Вероятно преговори ще се водят и с ДПС, с „Атака“, както и с част от независимите народни представители.

„Дневник“


image0 (9K)