БСП: В учебниците липсват фашизмът, шестте ястребинчета, депортирането на евреи

Народният представител от БСП Ирена Анастасова обясни, че в часовете за периода до Втората световна война липсват сериозни факти от историята на страната ни.

[ad id=“263680″]

„Нашата парламентарна група и БСП никога не сме били против развитието на България през периода на социализма да се изучава, но равнопоставено с останалите периоди. В тази програма цели единадесет века от развитието на България се изучават в 15 теми, Възраждането, което също е един доста сериозен времеви период – в 12. 45-те години от социалистическото развитие на България – в девет теми, а последните 30 г. от прехода – в осем”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на БНТ. „Притеснени сме от начина, по който беше създадена тази учебна програма“, допълни тя.

[ad id=“218001″]

„Липсват фашизмът, профашистките организации в България, антиеврейското законодателство и други. Липсва депортирането на българските евреи, а съществува изселването на хора по времето на социализма”, обясни тя.

Народният представител попита от какво Българската православна църква, народни представители, Народното събрание спасяват българските евреи, след като не е имало антиеврейско законодателство. „По това време голяма част от българската интелигенция става жертва на фашисткия режим, в учебната програма ги няма и шестте деца ястребинчета”, каза Ирена Анастасова.

Тя добави, че подборът на фактите в програмите е част от идеологизацията на образованието.

[ad id=“218548″]

„В периода след Втората световна война до 1989 г. понятията са: демагогия, съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариата, Народен съд, репресивен апарат, възродителен процес, горяни, експроприация, насилствено коопериране, изселване. В периода до войната учениците изучават: регентство, легитимност, автономия, протекционизъм, терор, безпартиен режим. А това е идеологизация”, категорична бе Ирена Анастасова.

Тя добави, че въпреки всичките негативи в този период държавата се е развивала.

 


image0 (9K)