БСП внесе в НС предложение за преизчисление на всички пенсии

„Внесохме в НС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1 ноември, на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме.“

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев в НС. Според него, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Стойнев обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008г. от БСП. Той подчерта че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.

„За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи”, заяви Стойнев.

Жельо Бойчев: Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени

„Предлагаме възнагражденията на народните представители в 44-то НС да бъдат замразени към база декември 2016г“., заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” , Жельо Бойчев. Според него, управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП обещава евентуално увеличение на доходите на българските граждани към края на мандата си. И затова считат за крайно неприемливо – възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки 3 месеца.

„Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример, да изразим съпричастност към огромното мнозинство български граждани, които живеят под или около прага на бедността в страната“, заяви Бойчев.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)