БСП: Властта да не си измива ръцете с шефа на БАБХ, искаме оставката на Порожанов

„Искаме оставката на министър Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредното заседание на Председателския съвет на парламента за чумата по животните.

[ad id=“225664″]

„Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.

Според нея Румен Порожанов и премиерът Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните и тяхното избиване.

„Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума“, каза Нинова.

[ad id=“263680″]

Тя подчерта, че БСП е предотвратила напрежение в село Шарково. „Освен опасност от зараза, в момента имаме опасност от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежението и сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към г-н Цветанов: „Дайте всички да успокоим това напрежение“, каза Нинова.

„БСП предотврати гражданско напрежение с присъствието си там. Освен опасност от зараза, има много по-голяма опасност от гражданско неподчинение, ескалиране на напрежението в цялата страна, има опасност от сблъсъци“, подчерта Нинова и призова всички политици да се обединят и да успокоят това напрежение, „защото то ще избие в крайности, които ще се отразят зле на България“.

[ad id=“236993″]

„Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия досега на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетение на тези хора“, подчерта председателят на левицата.

„Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума“, изтъкна Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни.

„Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Нашата позиция – оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието“, каза тя.

По думите й на това законово основание БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно. Нинова заяви, че социалистите са оспорили практическото изпълнение на предприетите мерки и отбеляза, че не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират.

[ad id=“218548″]

„На чисто правно основание и на практически действия досегашните мерки на правителството са абсолютно неадекватни. Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора“, каза Нинова.


image0 (9K)