БСП си вкарала политически автогол с резолюцията на ЕП, смята Джамбазки

„Винаги, когато има такъв документ, той ще се чете по различен начин – управляващите ще се защитават, опозицията ще е в настъпление. Тази резолюция е един абсолютен политически автогол за БСП. По-малко ще са пораженията за „Демократична България“, защото БСП са настояли да има резолюция, а ДБ са искали да има само дебати. От БСП трябва да знаят, че когато искаш резолюция, с нея върви пакет – за Истанбулската конвенция, за македонското малцинство, за правата на циганите да си правят каквото искат.“ Това каза в телевизионно интервю евродепутатът Ангел Джамбазки по повод приетата вчера от Европейския парламент резолюция за за състоянието на правовата държава в България.

„Тази резолюция няма законодателна и правна стойност, тя е политически акт и е написана от една левичарска коалиция, бих казал даже Истанбулска коалиция. Те настояват да се отмени легитимното решение на българския Конституционен съд за Истанбулската конвенция. Ние направихме всичко възможно да няма текстове, които да могат да бъдат използвани от различни кръгове срещу суверинитета на България. Тук говоря за македонското малцинство, за използването на турски език в политическия живот. Къде за Бога е връзката между върховенството на закона и правата на малцинствата у нас? Тези неща са опасни. Аз дори мога да преживея несъстоятелните политически глупости за Истанбулската конвенция, но останалите безобразия и безумия не“, категоричен бе Джамбазки.

„Аз нямам нищо против да се протестира срещу управлението. Ясно е, че има проблеми и по тях се работи, но никъде на протестите не съм видял някой да иска признаване на ОМО „Илинден“. Успяхме да изтрием най-безумните призиви в тази резолюция, но някои останаха. Не разбирам защо трябва да сотавяме на нашите врагове един такъв документ и то точно в този момент. Проблемите с Македония и сепаратизма не се решени. В тази резолюция има и някакви частно-правни спорове в Поморие. Това не е работа на европарламента. В тази резолюция се говори за върховенство на закона и в следващото изречение се призовава да се отмени решението на Конституционния съд. Тази резолюция има потенциал да създава проблеми, но не в насоката, която искат нейните създатели. Те са готови на всичко, за да ги дават по телевизията и да казват, че разобличават управляващите. Готови са да признаят малцинства у нас, да допуснат сепаратизъм. Това е недопустимо“, добави евродепутатът.

 


image0 (9K)