БСП атакува ГЕРБ – лъжели, че се борят с контрабандата

Новото звено трябва да бъде създадено на паритетен принцип, настояват червените

[ad id=“263680″]

„Внесохме решение за създаване на Временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници“.“ Това обяви в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус“.

Червените депутати дадоха специален брифинг, за да обяснят защо настояват за специализираното парламентарно звено. Социалистите директно обвиниха ГЕРБ, че лъжат за състоянието на контрабандата.

Проф. Румен Гечев изтъкна, че публикуваният доклад на агенция „Митници“ разбива на пух и пръх твърденията на управляващите, че успешно се борят с контрабандата.

[ad id=“218001″]

„Преди два дни управляващите отчетоха публично успехи в борбата с контрабандата на цигари. Предлагаме конкретни стъпки за борба с контрабандата“, обясни пред медиите Драгомир Стойнев причините, по които червените предлагат създаването на парламентарната комисия.

„Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени по последния доклад“, продължи Драгомир Стойнев.

„Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея“, посочи Драгомир Стойнев.

[ad id=“218548″]

„Искаме разследване за начина, по който функционира системата. Притеснени сме за приходите в бюджета“, категоричен бе той. „Тази комисия да се създаде на паритетен принцип, така че народни представители от всички групи да се запознаят с начина, по който функционира системата, и злоупотребите в нея“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП.

„Правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите с контрабандата. Докладът на Агенция „Митниците“ опровергава твърденията, че сивата икономика и контрабандата намаляват“, допълни проф. Румен Гечев.

„За първи път от 2010 г. едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи, съгласно Закона за бюджета 2017 г. Не са изпълнени приходите за акцизи с 50 млн. лева. Обложените пък с акциз цигари през 2017 г. са 13,7 мрлд. лева срещу 13,8 млрд. лева през предходната година“, каза още проф. Гечев.

[ad id=“236480″]

Той изреди статистически данни и за заловените късове цигари – през 2017 г. те са били 37 144 137 къса, през 2016 г. – 44 420 159, през 2012 г. – 83 683 408.

„Не е съвпадение, че докладът беше публикуван 2 дни след вота на недоверие, беше забавен, тъй като данните от него биха представили допълнителен аргумент в ръцете на опозицията и пълно основание тя да иска оставката на правителството заради провал с корупцията и контрабандата“, обясни проф. Гечев.


image0 (9K)