Брюксел съди оцелелия от атeнтатите в Париж терорист Салах Абдеслам

В Брюксел тази сутрин започна първото заседание по делото срещу единствения оцелял от атентатите през ноември 2015 г. в Париж терорист Салах Абдеслам.

[ad id=“263680″]

Тази нощ терористът бе изведен от затвора край френската столица и бе откаран с конвой към Белгия, съобщават местни медии. Брюксел е поставен под засилени мерки за сигурност заради опасенията от нов атентат покрай делото в Съдебната палата в столицата.

Експерти коментират, че освен от терористичен удар, белгийските власти се опасяват също от опит за самоубийство на подсъдимия или опит за бягство. Най-голямата неяснота днес е дали Абдеслам ще говори пред съда.

[ad id=“218001″]

Делото ще продължи четири дни и е свързано с престрелка в Брюксел след атентатите във френската столица. Абдеслам успя да се върне в Брюксел след парижките атентати и се укриваше повече от три месеца.

При полицейска проверка на адреса той и негови съучастници откриха стрелба.

Предстои дело и във Франция, където Абдеслам ще отговаря за участието си в парижките атентати. Разследването на терористичните удари в Париж установи, че той не се е отказал да умре, както твърдеше, а не е успял да задейства взривното си устройство заради прекъснат проводник.

 


image0 (9K)