Брюксел: Руският газ може да е източник за хъба „Балкан“, но не е единствен 

„Изискванията на европейския вътрешен пазар предполагат газоразпределителните центрове в ЕС да се развиват в безпрепятствени пазарни условия и с всеобщ достъп до тръбопроводите. По тази причина руският газ може да бъде един от източниците на захранване, но не и единственият.“ Това заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с възможния газоразпределителен център край Варна, предаде БТА, цитирана от „Дневник“.

[ad id=“225664″]

„Напълно подкрепяме България в намерението й да развие този център и сме наясно, че газовите доставки в региона са изключително важни за страната. ЕК и България имат общо виждане по този въпрос. Все още не е приключило проучването за източниците на газ, които да захранват този разпределителен център“, добави говорителят.

[ad id=“263680″]

Вчера при посещението си в Москва премиерът Бойко Борисов обсъди с президента на Русия Владимир Путин възможността природен газ, доставян вбъдеще по газопровода „Турски поток“ да бъде отклоняван към България до газовия хъб „Балкан“ – правителствен проект на разпределителен център край Варна, припомнят БТА и „Дневник“.


image0 (9K)