Британско издание: Гърция оказва натиск за въвеждане на „ваксинационни паспорти“

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да приемат идеята за въвеждането на „ваксинационни паспорти“.

В Атина настояват – хората, които са ваксинирани срещу новия коронавирус, да получават специален документ, валиден във всички държави от Европейски съюз. С него те би трябвало свободно да посещават различните страни от Евросъюза, без да бъдат подлагани на ограничения, като задължителни Пи Си Ар тестове или карантина.

Гърците се надяват, че това ще позволи масовите пътувания да бъдат възобновени, пише днес британското издание „Файненшъл таймс“. Атина се стреми да възстанови туристическата си индустрия, която тежко пострада поради пандемията.

Въвеждането на „ваксинационни паспорти“ щяло да бъде обсъдено на среща на лидерите на страните от ЕС, която започва в четвъртък.

Гърция е намерила подкрепа от някои страни членки с големи туристически сектори или такива, които се притесняват от посетители от съседни страни, които са с по-високи нива на заразяване. Но държави като Германия и Франция все още не са убедени в тази стратегия, пише „Файненшъл таймс“.

 

 


image0 (9K)