Британски изтребители гониха руски бомбардировачи над Черно море

Британски изтребители „Eurofighter Typhoon“ са излетели рано в понеделник от базата си в Румъния, след като руски фронтови бомбардировачи Су-24 са били забелязани. Това обявиха от британските кралските ВВС в съобщение, цитирано от АФП и световните агенции.

[ad id=“225664″]

В изявлението се уточнява, че са прихванати 6 руски бомбардировача, прелитащи близо до въздушното пространство на НАТО над Черно море. В него се казва, че е имало „значителна руска въздушна активност през почти цялата нощ“. Руските самолети в крайна сметка са се върнали към Кримския полуостров, допълват от кралските ВВС. Министърът на отбраната на Румъния Михай Фифор от своя страна заяви, че подобни „провокации“ от Русия са се превърнали в „често явление“ през последните месец Операцията „беше в съответствие с мисията на НАТО за защитено въздушно пространство, при която британските ВВС действат заедно с съюзника си от НАТО, за да възпира руската агресия, да успокои приятелите ни в Румъния и да осигури на съюзниците на НАТО ангажимента ни за колективна отбрана“, се посочва в официалната информация.

[ad id=“236999″]

Четири Тайфун-а британските ВВС са базирани във военно въздушната база Михаил Когалничану в югоизточна Румъния, където са разположени и няколкостотин американски войници. Тази мярка бе предприета като част от засилената отбрана на НАТО на източния му фланг след присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. Военновъздушните сили на САЩ от своя страна разполагат с четири F-15C Eagles, базирани в съседна България, уточнява специализираният сайт spacewar.com. Засега няма официални изявления от руското министерство на отбраната.


image0 (9K)