Британски експерт коментира сложната ситуация, в която се намира правителството на Тереза Мей

Дейвид Дейвис и Борис Джонсън са ключови фигури от лагера на хардлайнерите за напускане на Европейския съюз и всички икономически структури, в които Великобритания е участвала през последните 40 години. Големият въпрос е дали те ще могат да мобилизират достатъчно членове на Консервативната партия, които да последват линията им за твърд Брекзит„.

Това заяви пред БНР британският експерт Нишан Джингозян, който отговаря за програмите за интеграция на етнически малцинства в две кметства в Лондон.

Успешната кампания за напускане на Европейския съюз до голяма степен се дължи на лично обаяние и обещанията на Борис Джонсън„, припомни експертът.

 

[ad id=“225664″]

В момента Консервативната партия, както и Лейбъристката партия, се раздират от противоречия – коя политика да последват. Тереза Мей иска по-тесни икономически връзки с Европейския съюз, тъй като над 50% износа на страната е към него, а хардлайнерите в Консервативната партия искат да осъществят една отдавнашна своя мечта – скъсване на всички връзки с ЕС„, каза Джингозян.

[ad id=“263680″]

Според него Тереза Мей ще успее да запази властта си. Социологически проучвания показват, че по-голямата част от гражданите на Великобритания вече не подкрепят напускането на Европейския съюз, защото се опасяват, че стандартът им на живот ще спадне. Това се отнася и до почти 250 хиляди български, живеещи в Обединеното кралство.

Национализмът във Великобритания – особено след вота за Брекзит, достига просто до страшни размери„, алармира Джингозян.

[ad id=“236999″]

Престъпленията от омраза са нараснали няколкостотин пъти, включително срещу българите и другите граждани на Европейския съюз. В този смисъл футболната загуба на Световното първенство е потиснала вълната от национализъм, която е щяла да избуи при победа„, смята британският експерт.


image0 (9K)