Британският премиер Борис Джонсън се скара на руския президент Владимир Путин

„Няма перспектива за нормализиране на британско-руските отношения, докато Москва не спре опитите си да дестабилизира Обединеното кралство и да застрашава сигурността му“.

Това е заявил британският премиер Борис Джонсън на руския президент Владимир Путин. Двамата разговаряха в кулоарите на международната конференция за Либия в Берлин.

Джонсън е казал на Путин, че Великобритания не е простила на Москва за нападението с бойното отровно вещество „Новичок“ в английския град Солсбъри преди близо две години. Това съобщи говорител на британския премиер.

Борис Джонсън зае твърда позиция към Русия, както и неговата предшественичка на премиерския пост – Тереза Мей, коментират британските медии.

„Премиерът заяви, че няма да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не прекрати дестабилизиращите си действия. Те застрашават Обединеното кралство и нашите съюзници. Представляват заплаха за сигурността на нашите граждани и общество“, заяви говорител на Джонсън.

През март 2018 година бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ в Солсбъри. Местна жена – Доун Стърджес – почина по-късно след случаен досег с остатък от веществото.

Британските власти тогава изгониха повече от 20 руски дипломати.

Управляващите в Москва продължават да отричат, че стоят зад нападението в Солсбъри, въпреки че британската полиция идентифицира двама агенти на руското военно разузнаване, които са били по това време в града.


image0 (9K)