Британският парламент задейства процедурата за излизане от ЕС

Британските депутати са одобрили законопроекта, позволяващ на министър-председателя Тереза Мей да започне процедурата на излизането на Великобритания от Брекзит, отклонявайки двете изменения, предложени от Камарата на лордовете, съобщава „Фокус“.

Едно от предложените от лордовете изменения предполагаше правителството да публикува предложения за гарантиране на правата на европейските граждани преди механизма по напускането от ЕС да бъде стартиран бе гласувано с 335 срещу 287 гласа. Министърът на въпросите свързани с Брекзит Дейвид Дейвис предрече, че Великобритания ще постигне „гладко“ споразумение със страните членки на ЕС относно единия милион британци живеещи в тях и 3,2-та милиона европейски граждани живеещи във Великобритания.

Горната камара на британския парламент (Камарата на лордовете) по-късно даде окончателно одобрение на проектозакона, даващ право на министър-председателя Тереза Мей да съобщи на лидерите на ЕС намерението на Великобритания да напусне ЕС след референдума от миналата година.
Гласуването означава, че сега законопроектът е преминал през парламента след седмица дебати. Сега кралица Елизабет II трябва да изрази кралско съгласие той да стане закон, което ще стане най-вероятно във вторник.

„Парламентът днес подкрепи правителството в намерението му да се заеме с работата по напускането на ЕС и договарянето на положително ново партньорство с оставащите му страни членки“, заяви Дейвис.
„Ние сме на прага на най-важните преговори за нашата страна за последното поколение“, добави той. „Имаме план да изградим Глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до край на този месец както бе планирано и ще доставим резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания“, убеден е Дейвис.


image0 (9K)