Британският парламент блокира Брекзит, ако бъде отхвърлена сделката с ЕС?

Правителството на Тереза Май претърпя ново поражение в британския парламент снощи, след като депутатите, които се противопоставят на напускането на Европейския съюз (Брекзит) без двустранно споразумение, спечелиха важен вот. Той създава допълнително препятствие пред Брекзит, ако бъде отхвърлена сделката с ЕС, съобщава Ройтерс.

Законодателите гласуваха поправка в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на Брекзит без сделка, освен ако това не бъде изрично одобрено от британския парламент.

Това означава, че правителството се нуждае от изричното одобрение от парламента, за да може Великобритания да напусне ЕС без сделка – преди то да може да използва някои правомощия, свързани с промени в данъчното право.

Поражението в парламента подчертава слабата позиция на Тереза Мей като лидер на правителството, както и силното разделение в самата управляваща Консервативна партия, коментира БНР.

Бъдещето на процеса на Брекзит остава дълбоко несигурно – с опции, които варират от неконтролирано напускане на Европейския съюз (известно като „твърд“ Брекзит) до провеждането на нов референдум.

На 15-и януари се очаква британският парламент да одобри или отхвърли споразумението за Брекзит, което Тереза Мей постигна с лидерите на ЕС през ноември миналата година.


image0 (9K)