Британският лекарствен регулатор: Няма доказателства за образуването на кръвни съсиреци поради ваксината на „АстраЗенека“

Британската Агенция за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви, че няма доказателства, че ваксината на „АстраЗенека“ причинява кръвни съсиреци (тромби).

Изрично е посочено, че в Обединеното кралство са ваксинирани общо 24 милиона души, от които 17 милиона са с ваксината на „АстраЗенека“.

„Хората спокойно могат да продължават да се ваксинират с продукта на „АстраЗенека“, обявиха от британския регулаторен орган. Неговият представител доктор Фил Брайън заяви за Би Би Си, че се прави стриктен преглед, но като се има предвид честотата на естествено появяване на кръвни съсиреци и големия брой поставени ваксини, данните не предполагат, че медикамента на „АстраЗенека“ може да е причина за съсиреците.

Това става след като редица страни от ЕС прекратиха временно използването на тази ваксина. Би Би Си отбелязва, че от вчера Ирландия и Нидерландия, подобно на България, Дания, Норвегия и Исландия временно са престанали да използват ваксината като предпазна мярка.

По-рано от Световната здравна организация също съобщиха, че няма основателни причина да се спре ваксинирането с „АстраЗенека“.

От фармацевтичната компания посочиха, че не са открити доказателства за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в която и да е възрастова група.

 

 

 


image0 (9K)