Британският вариант на COVID вече циркулира свободно в България

В България има доказани 33 случая на британския вариант на коронавируса. Това каза в интервю за  БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той обясни, че вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци. Южноафриканският вариант още не е доказан в България.

Властите оправдават постепенното разхлабване на мерките с британския вариант, който според тях не е по-смъртоносен, но се предава много по-лесно и затова е реална опасността натискът върху болниците да се засили при рязко разпускане. Министърът отново повтори, че постепенното разхлабване е правилният път. Изтъкна още, че отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като може да изтървем „каишката“.

„Не съм готов отново да започнем да губим човешки животи и да се върнем на онези места, на които бяхме“, обясни министърът.

По думите на Ангелов през февруари ще може да се вземе информирано решение коя ваксина да си сложим.

Той посочи Израел са били за пример като брой ваксинирани, брой на заболелите, но последната седмица имат по 8000 на ден, а 1000 души са в интензивни отделения. „Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото“, каза още Ангелов. Обяснението на властите за малкия брой ваксинирани в страната е, че се пази втора доза за всички, на които е поставена първата.

Министърът обясни, че решението за количеството ваксини, поръчани от България, е взето на базата на проучване, че 37% от хората имат желание да се ваксинират. Така било взето решението да се поръчат по 3 млн. от всяка ваксина. Така всеки, по думите на министъра, щял да може да си избере ваксината. Оксфордската ваксина („Астра Зенека“) може да се поставя на хора до 65-годишна възраст, а и РНК ваксината – и на хората над тази възраст, допълни министърът.

Членовете на избирателни комисии за предстоящите на 4 април парламентарни избори не само ще могат да се ваксинират при желание, но и ще получат лични предпазни средства, включително и маски с най-висока защита, увери още Ангелов.

 


image0 (9K)