Британската компания заразява доброволци с Ковид-19 срещу заплащане. Търси ваксина. Българска студентка разказва…

Доброволци ще бъдат заразени с най-разпространените форми на новия коронавирус Ковид-19 – 0C43 и 229E. Това ще стане в рамките на експеримент за търсене на ваксина, който се провежда от британската компания „Hvivo”, съобщава „Таймс”.

Смелите доброволци ще получат 3500 паунда (7900 лв.), за да прекарат две седмици под карантина, в лабораторни условия, постоянно наблюдавани от медицински лица със защитни облекла.

Заразените ще разполагат с книги, телевизия и компютърни игри, за да запълват времето си.

Предвижда се в експеримента да участват 24 опитни обекта. Той е част от програма на обща стойност 1,53 млрд. паунда, за разработване на ваксина срещу новия респираторен вирус, който вече е заразил нaд 109 хил. души и е убил 3 799 в цял свят.

Преди да се превърнат в своеобразни опитни свинчета доброволците ще бъдат подложени на пълни медицински тестове.

Българката Мария Пиргова, студентка по право в Лондон на 26 години, коментира пред „Таймс” опита си от подобен предишен експеримент в същата лаборатория, където е прекарала две седмици през февруари. Тя е участвала в опити за ваксина срещу друг респираторен вирус.

„Университетските ми курсове са доста интензивни и нямам време да си намеря работа. Използвах парите, за да си платя сметките, докато се подготвям за изпитите през май”, заявява Пиргова.

vewsti.bg


image0 (9K)