„Брадърс комерс“ изгражда уникална Академия за кадри в Стара Загора

Разговаряме с Георги ГЕОРГИЕВ, управител на „Брадърс комерс“ ООД за уникалния проект на фирмата, за бизнес средата у нас, за същността на успеха и начина да се създават добри кадри

– Ръст има. Очевиден е ръстът на работните заплати като следствие от липсата на кадри. По-високото заплащане на труда логично води до по-голямо потребление, т.е. до икономически ръст, дори само по този показател. Друг е въпросът, че тепърва ще си отиват от бизнеса много хора, които не могат да изградят качествен такъв. Пазарът ще ги „уволни“.

Що се отнася до кадрите – частният бизнес непрекъснато търси такива. Квалифицираните кадри са в основата на успешния бизнес. Ние предпочитаме сами да обучаваме хората, които работят с нас. От години наемаме наред с изключително опитни и добри в бранша работници, и съвсем млади хора с потенциал, на които опитът да бъде предаден. В момента започваме да реализираме уникален за България проект.

Ако правилно сме разчели пазара, когато му дойде времето, той ще ни изведе не една, а няколко стъпки напред. В Стара Загора, на 15 000 км. м площ в зоната на бившето ДЗУ (корпус 8), ще изградим логистична база, включваща офис сгради, учебни помещения и още много неща – рано е да разкривам целия ни замисъл… С други думи изграждаме Академия за кадри, плюс…(обяснителните записки по проекта са над 300 страници). Досега не е правено подобно нещо. Работим с един от най-добрите, според нас архитект на логистични центрове – арх. Стоян Влайков.

Вече сме наели изключителни специалисти – технолози от Пловдивския университет по хранителни технологии, инженери от София. На всички наши партньори – от заведенията, които ползват продуктите ни, до производителите и търговците, предоставяме безплатно обучение и квалификация. Със заведенията работят известни шеф-готвачи, които сме наели. Обучаваме на ценообразуване, отглеждане на животните и приготвянето на продуктите по изисквания от нас стандарт… Това е причината да привлечем и капацитет от ранга на д-р Таня Стойкова в нашия проект. Машини, сгради, персонал, се купуват, но опит не. Любопитното е, че много фирми освобождават от работа изключително ценни кадри, просто защото вече не са така млади и не издържат на темпото, изисквано от новопостъпилите. Дори не си дават сметка, че тези хора са невероятна ценност и не им е работата да демонстрират издържливост, а да предадат знанията и уменията си на младите. Е, ние издирваме тези кадри и подаряваме богатството, което са натрупали през годините, на партньорите ни.

[ad id=“263680″]

Идеята ни е да предлагаме не просто стоки, а един затворен цикъл от стоки и услуги, при това с качеството, което поддържаме непроменено от първите ни дни на пазара до днес.

– Това ли е тайната на успеха на „Брадърс комерс“ – качеството?

– Да. Високо качество и постоянно качество. Много от другите участници на нашия пазар тръгнаха с добро качество и не след дълго го понижиха. Ние се стремяхме и се стремим да доказваме, че качествената храна не е непременно скъпа, но има своята оптимална цена, която си струва да платиш. И го доказахме. Тръгнахме от Стара Загора, а днес имаме складове и в София, Смолян, Пловдив. Клиентите ни се увеличават. Растежът ни и през миналата година е забележителен. Очакваме такъв и тази година.

Изнасяме за българските общности в чужбина – Англия, Испания, Германия, Франция, Италия, Полша, Малта…

[ad id=“225664″]

Избираме да работим с най-добрите. Например, партньорът ни за доставка на свинско месо е номер 1 за Европа и номер 3 за Азиатския пазар за миналата година – говорим за екологично, свободно отглеждани прасета, хранени естествено. Това се отнася и за партньорите ни на други видове меса, на млека и т.н. Лютениците ни са от зеленчукови градини в чисти региони, приготвени по традиционни български рецепти. Последното се отнася и за всички наши млечни и месни готови продукти. Това вече ще бъде отразено и върху етикетите на стоките ни.

Не внасяме суровини, които не са на световно ниво. Просто не сме допускали компромис с качеството в нито един момент през всички години на пазара и това вече ни носи много сериозен дивидент.

Държим да бъде опазен истинският вкус на българските продукти. Това е причината и интересът в чужбина към нашите непрестанно да расте.

А не можете да си представите колко капризен е Азиатския пазар, Европейският е направо лесен в сравнение с него. Дори аз, въпреки натрупания опит в годините, бях изненадан от изключително високите изисквания в Япония не само по отношение на качеството, но дори за размера на пакетчетата с продукти (до милиметър трябва да е спазен видът и стандартът), работи се по шаблон…

– Как поддържате цените толкова умерени?

– Не е трудно. Както вече казах – хубавата, здравословната и качествена храна, не е скъпа, когато работиш с нормална норма на печалба, имаш добри партньори при изградено доверие, усет и опит. Разбира се, няма как да е и от съвсем евтините. Всъщност, практиката през годините показа, че най-трудно си намират пазар фирмите, предлагащи най-евтините стоки. В дългосрочен план няма как да просъществуват, защото не могат да създадат лоялни клиенти. Не можеш да имаш широка клиентска база и лоялни потребители на продуктите си, когато предлагаш ниско качество.

В момента големите вериги проявиха интерес към нас и водим преговори. Досега никога не сме работили с тях. Ще видим ще се поличи ли и как.

– Заемате се с наистина необичайна за България дейност – обучение, предаване на опит между поколенията, изграждане на интелектуална база на цял един отрасъл. Няма как да не попитам в този контекст какво мислите за нивото на образованието ни в момента?

– Не само в училищата, а и в детските градини – ето тези ден системно четем за случаи на насилие дори срещу най-малките, трябва да работят мотивирани хора. Доброто заплащане е задължително условие за това. Нека не се лъжем – кой би работил като леличка в детска градина за минимална заплата? Кой изобщо би работил за минимална заплата – само хора, които нямат капацитета да се реализират по никакъв друг начин. Като общество можем ли да си позволим най-ценното – децата си, да поверим точно на този тип хора. Да им поверим възпитанието им, здравето и живота им, развитието им. Разбира се, все още там работят и по-възрастни с опит, които не могат да намерят работа заради възрастта, но те ще стават все по-малко. Този труд трябва да се оцени подобаващо, за да имаме изисквания към кадрите. Належащо е решаването на проблема.


image0 (9K)