Боян Чуков: България е нещо като трибунка на Анкара в ЕС

„САЩ прави три точки в Европа, от които да продава втечнен газ. Затова и Балканите бързо трябва да бъдат НАТО-визирани“, смята анализаторът

[ad id=“263680″]

„България е нещо като трибунка на Анкара в ЕС“, коментира в предаването „Лице в лице“ по бТВ проф. Боян Чуков. Той коментира бъдещата среща ЕС – Турция във Варна и посредничестката роля на премиера Бойко Борисов.

„Няма нищо лошо да си „трибунка“. Холандия е трибунка на Лондон в континентална Европа. Но тези добри отношения трябва да се трансформират в нещо добро за нашата икономика“, посочи проф. Чуков.

„Турският президент е в особено деликатна ситуация. Някои негови изказвания в миналото имаха много предизвикателен характер. Сега търси помирение”, каза проф. Чуков.

[ad id=“218001″]

Според него посещението на турския президент при папата не е било много успешно. Италианската преса също била настроена много негативно към визитата на Ердоган.

„Той я докара дотам, че конфликтите много ескалираха”, посочи Чуков.

„Турция няма да пусне мигранти, защото процентът мюсюлмани в България е голям. Анкара не иска да ги разбърка с араби и да й стане по-трудно да употребява своята мека сила на територията на България“, продължи той.

Според него в близко бъдеще не се предвижда Турция да стане член на ЕС, защото много влиятелни европейски държави са категорично против. „Франция се еманципира, Полша си прави полски блок и търси конфронтация с Германия, на този фон турският президент търси икономически предимства за своята страна“, анализира проф. Чуков.

„Турция има потенциал да бъде самостоятелен партньор на ЕС“, смята той.

[ad id=“218548″]

Според него в момента върви комплексната сделка за Балканите, която е част от амбициите на САЩ да продават втечнен газ в ЕС.

„САЩ прави три точки в Европа, от които да продава втечнен газ. Затова и Балканите бързо трябва да бъдат НАТО-визирани“, смята анализаторът.

 


image0 (9K)