Ботьо Буков : КОГАТО ДОЙДЕ ЧЕРНАТА ВОДА, СЪБУДИ МЕ!

Преди много години учехме, че Черно море по площ е четири пъти по-голямо от България. Но никъде не пишеше, че то е твърде малко и безсилно, за да може да побере и преработи нашите боклуци.

Навремето в гастрономите държаха захарта, солта и пипера в чували от хартия и ни ги продаваха пак в хартиени торби, а пък за олиото и оцета всеки си носеше стъклено шише от къщи. За киселото мляко бакалинът ми искаше празна тенджера.
Днес производителите прибягват до невероятни хитрини, за да привлекат окото на наивния купувач. Най-коварната сред тях е опаковката на изделията и най-вече на хранителните продукти. Обикновено тя струва повече от запечатаното в нея лакомство. А това е боклук и то не обикновен като „Сливи за смет”, а боклук за дълги времена напред, защото нито живият свят, нито природата могат да го премелят безнаказано. Разбира се, при всички случаи наказаните сме ние, хората. Група ентусиасти чистят България за един ден, а всички останали я оплескваме само за час след това. Естествено тия, които я цапат, никога не я чистят, тъй като замърсяването е вътре в тях. Все пак има един начин да се отмие част от мръсното в нас и около нас. Това става чрез екологичното просвещение от най-ранна възраст, когато семейството и училището обединят сили и покажат правилния модел на поведение.
С тази цел в училище „Васил Левски” – Стара Загора класните ръководителки на две паралелки подеха повика на народно читалище „Изгрев 1909” – Бургас и проведоха една полезна национална инициатива.

По този начин бяха осъществени няколко начални стъпки към осмисляне на понятието „чистота на природата”, което не значи, че не трябва да оставяме нищо след себе си, а значи, че онова, което оставяме, да бъде красиво, полезно и здравословно, разбира се. Като изрисуваните от децата картички. Като блестящите миди около тях, всяка от които, ако е пощадена от мазут, пластмаса и зловония, би могла да е по-ценна и от бисерната!

За да плуват щастливи рибки в нашето Черно море и безгрижно да забиват пети в пясъка на плажа весели деца, трябва да има чистота – без заровени лъскави опаковки, стъкълца, капачки и шишета от бира, люспи от слънчоглед, фасове, кочани от царевица и всичко онова, което трови живота ни и го прави грозен и нездравословен.

Но за радост, на първите редове в залата на училище „Васил Левски” – Стара Загора сядат най-малките, любопитни да разберат кое е добро и кое е зло. Едно от най-добрите неща на този свят е чистотата – на хората, на обноските им, на храната им, на Черното ни море, в което сме готови да поцопаме и лете, и зиме. Там, в дъното на салона са седнали родители, които съм сигурен, че нямат нужда от допълнителни знания по темата. Нуждаещите се от информация по въпроса, пък и от подръпване на ушите отсъстват, но добрите деца може би още утре ще ги попитат защо хвърлят фасовете си от балкона. Аз лично не бих искал да бъда на родителското място.
Ето ги и по-отблизо:

Тази инициатива не е „спуснатата отгоре” в задължителната учебна програма. Просто някои от преподавателите в училище
„ Васил Левски” – Стара Загора изпълняват и една друга, обществено значима програма за изграждането на подрастващите като добри граждани. На снимката учителката г-жа Румяна Иванова обяснява, че чистотата прави животът ни по-добър.

 

Ученик от V “г” клас в училище „Васил Левски” – Стара Загора уверява, че подрастващите са разбрали какво е това опазване на морската шир.

Хубаво би било малките да разкажат на мама и тате за чутото и наученото днес. Току-виж че по Черноморието ни догодина намалеят захвърлените фасове и пластмасови бутилки! Като начало за нас, уж порасналите хора, това не би било никак зле!


image0 (9K)