Борис Джонсън: Русия тайно е складирала запаси „новичок“

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество, използвано при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, и е проучвала как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

Великобритания твърди, че Русия е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време „Новичок“, за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, при което за пръв път от Втората световна война в Европа е било употребено химическо оръжие. Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин.

„Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала „Новичок“, каза Джонсън.

[ad id=“263680″]

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

[ad id=“236993″]

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че уликите за отравянето „неумолимо водят към Кремъл“, предаде Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.


image0 (9K)