Борис Джонсън пред парламента! Заложна къща очаква да загуби вота за Брекзит със седем гласа

Премиерът Борис Джонсън се изправя днес пред изпитание в парламента, след като в последния момент постигна с Европейския съюз сделка за Брекзит, срещу която се обявиха неговите съюзници от северноирландската Демократична юнионистка партия, посочва „Ройтерс“.

На извънредната сесия – първата работна събота на британския парламент от 1982 г., депутатите ще трябва да решат дали да одобрят споразумението. Великобритания по план трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Но Джонсън, чиято Консервативна партия няма мнозинство в 650-местната Камара на общините, ще се изправи пред дълбоко разделен парламент, в който опонентите му се опитват да прокарат и отсрочка на Брекзит, и втори референдум. Сред другите опции е падане на правителството.

Парламентът ще заседава от 8:30 часа по Гринуич (11:30 часа българско време). Това ще е първата му работна събота от 3 април 1982 г., когато обсъжда инвазията на Аржентина на Фолкландските острови.

Джонсън ще направи изявление пред депутатите, последвано от 90-минутен дебат и гласуване. Вотът има за цел да се изпълни една част от условията за ратификация на сделката за Брекзит. След това до 31 октомври ще трябва да бъде прокарано законодателство, за да се завърши ратификацията.

Водещата британска компания за спортни залози Sporting Index, която прогнозира доста точно и трите неуспешни вота на предишната Брекзит сделка, договорена от Тереза Мей, обяви в петък, че по време на днешното гласуване в Камарата на общините новата сделка на Борис Джонсън ще спечели подкрепата на 313 депутати.

Това обаче няма да бъде достатъчно, тъй като са необходими поне 320 гласа, за да бъде одобрено договореното в четвъртък споразумение с ЕС, предава БНР.

„Най-вероятният проблем може да се окаже подкрепата за новата Брекзит сделка на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), като досегашните сигнали предполагат, че Арлин Фостър (лидерът на ДЮП) и компания няма да одобрят преминаването на сделката през парламента,“ отбелязват от компанията.

Фирмата за спортни залози Sporting Index направи доста точно преценки за изхода от предходните три парламентарни гласувания на Брекзит сделката на бившия премниер Тереза Мей.

На първото гласуване, провело се през януари, фирмата за залози прогнозира, че Тереза Мей може да загуби с 218 гласа, като реално тя загуби с 220 гласа.

На следващото гласуване през март Тереза Мей загуби със 149 гласа, като преди това компанията Sporting Index прогнозира загуба със 148 гласа, а на последното гласуване на предишната Брекзит сделка фирмата за залози прогнозира загуба с 60 гласа, докато реално споразумението не беше прието със загуба от 58 гласа.

Банката Goldman Sachs обаче смята, че сделката ще премине успешно през британския парламент и с оглед на това повиши оценката си за излизане на Великобритания от ЕС със споразумение до 65% от 60%.

В същото време голямата американска банка намали шансовете за Брекзит без сделка до едва 10% от 15% и запази на 25% вероятността въобще да няма Брекзит.


image0 (9K)