Борис Джонсън: Британският план за Брекзит е колан на самоубиец

Планът на Тереза Мей за търговските отношения след Брекзита затяга „колан на самоубиец“ около Обединеното кралство, а детонаторът е връчен на Европейския съюз. Това заяви днес бившият британски външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес, предава БТА.

[ad id=“225664″]

Потенциален кандидат за поста на консервативната премиерка Джонсън тръшна през юли вратата на кабинета в знак на несъгласие с „плана Чекърс“, предложен от Мей, който предвижда поддържането на тесни търговски връзки между кралството и ЕС след Брекзита, насрочен за 29 март.

С предложенията си министър-председателката разгневи привържениците на „чист и твърд“ Брекзит, а лидерите на ЕС погледнаха скептично на този план, поставяйки под съмнение неговата жизнеспособност.

„Препасахме със самоубийствен колан британската конституция – и дадохме детонатора на Мишел Барние“, главния преговарящ на ЕС за Брекзита, заявява Борис Джонсън в статия за „Мейл он сънди“.

Той изразява съжаление, че Обединеното кралство се държи като „йес-мен“ в отношенията с ЕС.

„До момента, на всеки етап от преговорите, Брюксел получава, каквото пожелае. Приехме графика на ЕС; приехме да дадем 39 милиарда лири, без да получим нищо в замяна“, отбелязва бившият министър по повод цената на развода с общността.

[ad id=“263680″]

„Сега, с предложението от Чекърс, сме готови да приемем техните правила – завинаги, – без правото да кажем и дума за тези правила“, продължава той. „Това е унижение“, смята Джонсън.

Същевременно той нарича „абсолютно неприемлив“ плана, известен като „бекстоп“ или „предпазна мрежа“, предвиждащ британската провинция Северна Ирландия да остане в митническия съюз и в единния европейски пазар по липса на друго решение, което да възпрепятства след Брекзита възстановяването на контрола по границата с Ирландия – членка на ЕС.

 


image0 (9K)